Masterclass Blootstelling

Masterclass Blootstelling

Blootstelling is een een prioritair thema, ook van de Inspectie SZW. Een thema dat ook door bedrijven wordt omarmd als een belangrijk thema; bedrijven stellen veel in het werk om medewerkers te beschermen tegen schadelijke stoffen en toch vindt de Inspectie SZW soms nog genoeg zaken die verbetering behoeven.

Daarom organiseerde Deltalinqs in samenwerking met haar buitengewone lid RPS Nederland B.V. op 18 november een online Masterclass Blootstelling. Diverse sprekers deelden hun ervaringen over risico’s en casuïstiek, ook vanuit diverse invalshoeken.

Een fabrieksdirecteur (Bernd Postma – Delicia) die plotseling met een aan het werkgerelateerde beroepsziekte te maken krijgt en verantwoordelijkheid neemt, maar samen met de betrokken medewerker wel nog een uitdaging had met de verzekeringsmaatschappij. Een verhaal van een bedrijfsarts (Dick Spreeuwers - directeur Nederlands Centrum voor Klinische Arbeidsgeneeskunde) die vooral inging op zijn ervaringen met betrekking tot blootstelling aan chroom VI. Een kwaliteitsmanager (Patricia Kros-Bos - Reym) van een industriële dienstverlener die waarschuwde voor kennisdegradatie bij sommige opdrachtgevers en nadruk legde op begrip tonen voor medewerkers van contractors, die niet standaard weten wat de gevaren zijn en hoe te handelen.

Daarnaast gaf een getuigedeskundige (Joost van Rooij – Ceasar Consult; voorzitter Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiene) veel input over casuïstiek uit de rechtsspraak. Hij ging in op vragen die een rechter stelt om uiteindelijk het oorzakelijk verband tussen gezondheidsschade en blootstelling vast te stellen. De beleidsmedewerker Gezond en Veilig werken van het Ministerie van SZW (Rokus Renirie) ging kort in op verschillende activiteiten die vanuit SZW worden ondersteund om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen.

En ons buitengewone lid RPS (Cyril Litjens – arbeids- en organisatiedeskundige) noemde de uitgave van de tweede editie van 'Opgelucht' met daarin een aantal praktijkverhalen en benadrukte daarmee het belang van eigenaarschap tonen en goed leiderschap. (Aanvragen van het magazine via: Het magazine | Opgelucht).

Al met al een lange digitale zit, maar de bijeenkomst werd door een kleine 40 mensen bezocht en goed gewaardeerd.