onderwijs en arbeidsmarkt

Onderwijs & Arbeidsmarkt

Cruciaal voor onze leden is dat zij altijd over voldoende goed opgeleide medewerkers kunnen beschikken. Vraag en aanbod moeten optimaal op elkaar (blijven) aansluiten, onderwijs en beroepspraktijk nauw op elkaar zijn afgestemd. Oók in een veranderende haven. Deltalinqs draagt op vele manieren uit dat werken in haven en industrie op alle niveaus een aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.

Belangrijk is dat alle jongeren - van basisscholier tot HBO-student - kennismaken met de haven. Via het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (in 1993 samen met het Havenbedrijf Rotterdam door Deltalinqs opgericht) leren jaarlijks circa 25.000 jongeren de haven kennen. Nog ieder jaar nemen de activiteiten en het aantal bezoeken toe. Ook voeren wij jaarlijks samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam een arbeidsmarktverkenning uit. Op die manier houden wij constant een vinger aan de pols van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in haven en industrie.

Ontwikkeling tot kenniscentra

Met de verschillende onderwijsinstellingen onderhoudt Deltalinqs intensieve contacten. Samen met hen streven wij naar een specialisatie van MBO- en HBO-opleidingen. Mensen, middelen en kennis zijn zo optimaal inzetbaar. De opleidingsfaciliteiten op de Lloydpier ontwikkelen zich steeds meer tot een Kenniscentrum Maritiem / Logistiek, die in Brielle tot een Kenniscentrum Procestechniek en die bij de RDM in de Waalhaven tot een Kenniscentrum Maintenance.

Regionale samenwerking

Structureel kiezen nog te weinig jongeren voor een carrière in haven en industrie. Om dit op te lossen is een gezamenlijke aanpak van bedrijven en scholen noodzakelijk. Deltalinqs coördineert de regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, de STC Group, het Albeda College, het ROC Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Voor de opleidingen tot operator en onderhoudstechnicus gebeurt dit binnen het Proces- en Maintenance College. Streven is dat ieder jaar 500 jongeren bij het Proces en Maintenance College hun MBO-diploma halen. Deze afgestudeerden krijgen van het bedrijfsleven een Carrière Start Garantie.

De haven verandert, net als de bedrijven en de stad. Daarom werken we aan een open cultuur bij onze leden die kansen biedt voor iedereen die carrière wil maken in de haven. Als een van de ondertekenaars van het SER charter ‘Diversiteit in Bedrijf’ promoot Deltalinqs een inclusieve bedrijfscultuur bij haar leden. Om dit vorm en inhoud te geven is een verregaande samenwerking met Port of Pride en 010 Inclusief in gang gezet.

Milieu- en veiligheidstrainingen op de RDM Training Plant

Via Deltalinqs Training & Services bieden wij de bedrijven in het haven- en industriegebied een uitgebreid pakket aan milieu- en veiligheidstrainingen. Het opleiden en trainen van mensen in de procestechniek vereist een op de praktijk toegesneden leeromgeving. Een locatie waarin mbo- en hbo-jongeren hun toekomstige werkplek herkennen en waar technici zich verder kunnen bekwamen in de vereisten binnen de procesindustrie. De cultuur van veilig werken is standaard.

Veilig werken is een vereiste. De RDM Training Plant is een trainingssimulatieomgeving en speelt daarop in en is hét voorbeeld van publiek-private samenwerking. Een slimme Rotterdamse aanpak waarbij gezamenlijk wordt geinvesteerd in de opleidingsinfrastructuur. Deze plant vormt dé verbindende schakel op de arbeidsmarkt. Het trainen en opleiden neemt nu nog veel tijd in beslag, vraagt een grote inzet van de bedrijven zelf en wordt niet in een simulatieomgeving uitgevoerd.

Podcast arbeidsmarkt & sociale transitie

Meer weten over arbeidsmarkt, het tekort aan technisch geschoold personeel, de sociale transitie en hoe het onderwijs hierbij kan helpen? Luister dan ook de Deltalinqs-podcast hierover met Ron Kooren, bestuursvoorzitter van het Albeda College.