FERM Port Cyber Café van start

FERM Port Cyber Café van start

De Nederlandse overheid, bedrijven en haar burgers zijn behoorlijk kwetsbaar voor digitale aanvallen.

Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 van 21 juni 2017. Helaas blijkt deze zorg gegrond nu een tweede grote aanval met ransomware ook het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven heeft getroffen.

Cybersecuritybeeld Nederland 2017
Vooral beroepscriminelen vormen een grote dreiging, maar ook andere landen voeren aanvallen uit. De groep die de meeste digitale aanvallen uitvoeren in ons land blijven echter criminelen. In het Cybersecuritybeeld staat dat professionele criminelen en andere staten nog altijd de grootste dreiging vormen en de meeste schade aanrichten. Daarbij zijn criminelen uit op rechtstreeks financieel gewin en houden landen zich bezig met digitale spionage. Zo waren Nederlandse overheidsinstellingen het afgelopen jaar doelwit van grote en hardnekkige digitale spionageaanvallen. De AIVD en MIVD zien verder dat de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken het meest zijn aangevallen, ook door landen ''die niet eerder zijn waargenomen als dreiging''.

Criminelen ontwikkelen ondertussen nieuwe methodes. Zo vallen ze vaker gericht organisaties aan met zogeheten ransomware als ze denken dat de impact groot is en organisaties geneigd zullen zijn om een hoger bedrag aan losgeld te betalen voor 'gegijzelde' bestanden. De vrees bestaat dat criminelen in de toekomst dit soort gijzelsoftware ook zullen inzetten tegen industriële controlesystemen (ICS), met alle mogelijke gevolgen van dien.

Aparte aandacht is er voor het Internet of Things (IoT). Grote DDoS-aanvallen worden tegenwoordig ook uitgevoerd via 'gewone' apparaten zoals routers, webcams en digitale tv-ontvangers. De (consumenten) elektronica heeft doorgaans geen goede beveiliging en is daardoor te misbruiken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff spreekt van een ''zorgelijk beeld''. Het bevestigt volgens hem dat iedereen nodig is om de digitaliserende wereld veilig te houden. ''Bedrijven door bijvoorbeeld geld te reserveren om hun netwerk veilig te houden, gewone Nederlanders door digitaal veilige spullen te kopen.''

FERM Port Cyber Café
Deltalinqs spant zich samen met haar partners (gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie en het Havenbedrijf Rotterdam) in om het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven zo goed mogelijk behulpzaam te zijn bij het weerbaarder worden tegen digitale dreigingen. Overigens geldt voor organisaties dat ze zich steeds bewuster worden van de hiervoor geschetste risico's. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van FERM

Donderdag 20 juli aanstaande vindt de eerste editie van het FERM Port Cyber Café plaats. Samen met sprekers en experts uit het vak duiken we in een informele setting dieper in een actueel onderwerp van cybersecurity in de Rotterdamse haven. We worden regelmatig geconfronteerd met waarschuwingen en complexiteit als het op cybersecurity aankomt. Zo bleek maar weer tijdens de recente aanvallen met ransomware waarbij de bedrijfsvoering van ondernemingen ernstig kan worden bedreigd. Maar met een paar simpele stappen kun je al veel doen aan het verhogen van de weerbaarheid en informatieveiligheid!

Meer informatie over sprekers en het programma worden binnenkort bekend gemaakt en kunt u vinden via deze link.

Bent u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor veilig digitaal werken? En heeft u behoefte aan tips, adviezen en vooral concrete handvatten van de experts die we voor de FERM Port Cyber Café’s uitnodigen? Meld u zich dan nu snel aan via contact@ferm-rotterdam.nl, er zijn slechts 50 plekken beschikbaar!

Bijlagen:
Cybersecuritybeeld Nederland 2017
Bent u zich bewust van de risico’s van Cyber spionage?