Boek over waterstof verschenen: Hydrogen Rocks!

Boek over waterstof verschenen: Hydrogen Rocks!

Waterstof speelt een cruciale rol in de decarbonisatie van de huidige petrochemische industrie. Dat stelt Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program, in haar bijdrage aan het onlangs verschenen boek Hydrogen Rocks!

Het boek kreeg zijn titel van Eurocommissaris Frans Timmermans: "Schone waterstof is de sleutel voor een sterke, concurrerende en koolstofvrije Europese economie. De beste manier om dit alles samen te vatten? Hydrogen Rocks!" Het boek, onder redactie van TU Delft-professor Ad van Wijk bespreekt de mogelijkheden van waterstof bij een mondiale hernieuwbare energietransitie en de positie van Nederland daarin. In het boek komen verschillende invalshoeken naar voren zoals: techniek, toepassingsgebieden, geopolitiek, sociale aspecten en de waterstofeconomie. Een dertigtal experts is gevraagd allen vrijelijk vanuit het eigen vakgebied en de eigen invalshoek een bijdrage te leveren. Zo is er over de breedte bezien wat de (on)mogelijkheden van waterstof zijn en met name wat dit kan betekenen voor Nederland en Europa.

Rotterdam als waterstofhub
In haar bijdrage beschrijft Alice Krekt haar visie op Rotterdam als internationale waterstofhub. Deze ontwikkeling is mogelijk door de aanwezigheid van een internationaal opererend industrieel cluster en de strategische ligging van Rotterdam. Volgens Krekt gaat een duurzame toekomst, juist in Rotterdam, uitstekend samen met een duurzame economische toekomst. De havenfunctie in combinatie met het sterke industriecluster én de relatief eenvoudige aanvoer van duurzame elektriciteit uit wind-op-zee geeft kansen. Voorwaarden zijn wel er ook, zoals aanpassing van de gasinfrastructuur en een duidelijk beleid voor het transitiepad naar groene waterstof. In dit verband noemt Krekt het project H-vision, maar ook voorbeelden van de transitie naar groene waterstof. Samen met de overheid kunnen de bedrijven in de Rotterdamse haven toewerken naar een internationale koploperspositie op het gebied van waterstof, met Rotterdam als knooppunt.

Het boek is in te zien én in hardcopy te bestellen via https://hydrogenrocks.nl/.