Beslis mee: afval of grondstof

Beslis mee: afval of grondstof

In de komende maand zal Deltalinqs Climate Program gebruikmaken van de mogelijkheid tot inspraak op de tweede wijziging van het LAP3: Landelijk Afvalbeheerplan 3. Hierin staan de aanpassingen onder andere ingegeven door ontwikkelingen in de transitie naar een circulaire economie, ook voor het het Rotterdamse Havengebied. Lidbedrijven worden van harte uitgenodigd om hun visie hierop met ons te delen, zodat wij dit kunnen verwerken in onze zienswijze.

‘Slimmer omgaan met grondstoffen’ is de slogan die is meegegeven aan de derde versie van het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP). Dit beleidskader bevat de doelstellingen van het afvalbeleid in Nederland en ondersteunt de overgang naar een circulaire economie. Er is echter nog flink wat regelgeving die een nuttig hergebruik van afvalstromen in de weg staat. Daar is de overheid zich ook van bewust en daarom vragen zij ook om inspraak vanuit het bedrijfsleven.

Zienswijze
Deltalinqs Climate Program mag zijn zienswijze geven tussen nu en uiterlijk 18 mei. Projectleider circulair Jan van Hasselt: "Binnen Deltalinqs Climate Program formuleren wij onze zienswijze vanuit het perspectief van onze leden. Er zijn binnen deze tweede wijziging een aantal punten dat onze extra aandacht verdient. Belangrijk is de definitie van afval. Want wanneer wordt een reststroom afval? Een heel belangrijke vraag, omdat je, zodra je een afvalstroom als grondstof wilt gebruiken, officieel een vergunning moet hebben om afval in te nemen. Het is dus nodig om de definitie aan te passen om transitie van een afvalstroom naar grondstof gemakkelijker – of zelfs mogelijk – te maken."

Sectorplannen
In het LAP3 staan een beleidskader en sectorplannen. In de sectorplannen (85 stuks in totaal) kun je terugvinden wat de plannen en doelen zijn voor wat betreft een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld procesafhankelijk industrieel afval van productieprocessen (nummer 3) of oliefilters (nummer 55). "Deltalinqs Climate Program geeft input vanuit de parate kennis en kunde, maar is benieuwd of er bedrijven zijn met specifieke afvalstromen en bijbehorende vraagstukken", zegt van Hasselt. "Graag komen we met hen in contact. Zo kunnen we, uiteraard met inachtneming van alle wet- en regelgeving, zoveel mogelijk afval omzetten in grondstoffen."

Meepraten
Wilt u hierover meepraten? Lees dan waar het over gaat op https://lap3.nl/uitvoering-lap/tweede-wijziging/ en neem daarna contact op met Deltalinqs Climate Program.