Deltalinqs Climate Program

Nieuws

2021-11-19

Oproep na Glasgow-top blijft onveranderd: tijd voor actie!

Een krachtig nieuw Klimaatakkoord bleef uit in Glasgow, maar de landen werden het wel eens over de spelregels voor wereldwijde handel in CO₂-reductie. Dat akkoord geeft landen de mogelijkheid om nationale klimaatdoelen deels in het buitenland te halen. ‘Greenwashing’ door overheden ligt daarbij wel op de loer.

2021-11-24

Impact e-fuels op haven van Rotterdam

Hoe kan Rotterdam zijn positie als energiehaven behouden of zelfs versterken bij een transitie naar e-fuels? Dit vraagstuk, gedragen door de partners uit de markt, waaronder Deltalinqs, wordt in opdracht van SmartPort onderzocht door TNO. De eerste conclusies zijn eind oktober gepresenteerd.

2021-11-24

Eerste sapje gemaakt in de blender van innocent

Het eerste sapje is onlangs gemaakt in de splinternieuwe sapjes-en-smoothies-fabriek van innocent, de CO2-neutrale fabriek en moet een voorbeeld worden voor de hele industrie, stelt sustainability manager Jaap van Dokkum.

2021-11-24

Duurzaam varen in de haven

Hoe gaan we onze schepen verduurzamen in de komende jaren? Die vraag stond centraal op een bijeenkomst van het Deltalinqs Climate Program voor de varende dienstverleners op 16 november. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk en dat maakt het juist ingewikkeld. Niettemin waren alle deelnemers enthousiast en willen zij de handen ineenslaan om op koers te raken voor duurzaam varen.

2021-11-23

William Moorlag nieuwe voorzitter Bio-LNG Platform

In het Rotterdamse havengebied zal bio-LNG een onmiskenbaar belangrijke rol spelen in de brandstofmix van de nabije toekomst. William Moorlag wil als nieuwe voorzitter van het Bio-LNG Platform een impuls geven aan de energietransitie. Het Deltalinqs Climate Program ondersteunt het Bio-LNG Platform met secretariaatsdiensten en financiële expertise.

2021-11-23

Hoog tijd voor de feiten over biomassa

Biomassa speelt, naast waterstof, groene elektriciteit en circulaire grondstoffen een belangrijke rol in de energie- en grondstoffentransitie. Toch ligt biomassa regelmatig onder vuur. Maar zijn de bezwaren tegen biomassa wel terecht? Op biomassafeiten.nl vind je alle feiten over biomassa op een rij.

2021-10-26

Bezoek Springtij nuttig voor dialoog met industrie

"Als industrie moeten we ons beraden op het verhaal dat we vertellen, maar we moeten ons ook realiseren dat lang niet iedereen interesse heeft in ons verhaal, laat staan te overtuigen is van onze intenties,", dat is een van de conclusies die Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs trekt uit zijn recente bezoek aan Springtij Forum. Maar ook: "Als wij snel de juiste keuzes maken hebben wij in Rotterdam de kans om een voorsprong te nemen op de rest van de wereld."

2021-10-26

Routekaart Elektrificatie: vier stappen naar grootschalige industriële elektrificatie

Om de Nederlandse industrie in 2050 duurzaam te laten draaien is elektrificatie noodzakelijk. De behoefte aan duurzame energie voor de industrie is dan 80 tot 130 TWh. Dat is voor het eerst in detail uitgerekend in de recent gepresenteerde Routekaart Elektrificatie. Industriële warmte zal voor minimaal 60% met elektriciteit worden opgewekt. De Routekaart Elektrificatie geeft een aanzet tot wat Nederland nodig heeft om de omslag naar elektrificatie in de industrie te maken.

2021-10-11

Zes infrastructuurprojecten centraal in eerste Cluster Energie Strategie Rotterdam-Moerdijk

In de eerste Cluster Energie Strategie (CES) Rotterdam-Moerdijk zijn 6 sleutelprojecten geïdentificeerd die een katalysator vormen voor de energietransitie in de regio en tegelijkertijd belangrijk zijn voor de nationale economie en het toekomstige verdienvermogen van ons land.

2021-10-08

Shell bouwt grote bioraffinaderij in Pernis

Met de komst van een bioraffinaderij begint Shell aan een grote transformatie op de locatie Pernis. Die verandert van een traditionele raffinaderij naar een duurzaam energiepark: het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam.

2021-09-23

Subsidie opschaling productie groene waterstof

Vanaf komend voorjaar gaat een nieuwe regeling in om groene waterstofproductie via elektrolyse te ondersteunen. Anne Melchers van het DG Klimaat & Energie (Ministerie van EZK) legt uit waarom dit interessant kan zijn voor partners van het Deltalinqs Climate Program.

2021-09-22

Subsidie infrastructuur en inzet klimaatneutrale waterstof

Bedrijven die bezig zijn met onderzoek naar oplossingen voor groene waterstofinfrastructuur en daarin gaan samenwerken met partners uit een aantal andere landen kunnen een subsidieaanvraag doen bij Eureka.

2021-09-19

Alice Krekt: Changemaker van de week

Programmadirecteur Alice Krekt is door Change Inc. uitgeroepen tot Changemaker van week 37. Change Inc. is een platform dat iedere dag laat zien hoe mensen en bedrijven de toekomsteconomie vandaag al vormgeven. Gekoppeld aan deze uitverkiezing is een interessante podcast.

vorige
1 2 3 ...