Totaaloplossing voor energiebesparing ontzorgt bedrijven
Elke maand zetten we een technologie of aanpak om energie te besparen in de schijnwerpers. In tijden van gebrek aan energie-infrastructuur en hoge energieprijzen is besparen immers nóg belangrijker geworden. Het kan zelfs netcongestie verminderen. Dit keer belichten we de mogelijkheden om met behulp van een recent door Eneco gelanceerde propositie flink te besparen op het energieverbruik van gebouwen. Het concept omvat onder meer een gebouwanalyse, afspraken met installatiebedrijven en het aanvragen van subsidies. Sleutelwoord is ontzorgen.
Eneco GroenGebouw™, de naam van de nieuwe propositie, vormt een steun in de rug om op strategische wijze naar de verduurzaming van een gebouw te kijken. Belangrijk, want het toepassen van de meest efficiënte maatregelen, denk aan isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, kan per situatie behoorlijk uiteenlopen. Veel bedrijven weten daarom niet wat de verstandigste maatregelen zijn om mee te beginnen.
Roadmap
Met haar nieuwe propositie biedt Eneco de helpende hand bij het verduurzamen van bedrijfspanden, met goed rendement op de investering en garantie op de besparing. Centraal staat ontzorgen bij het verduurzamen van een gebouw. Als een bedrijf zich aanmeldt, volgt eerst een quickscan. Op basis hiervan wordt een plan opgesteld met de meest effectieve manier om de verduurzamingsdoelen te bereiken. Valt deze eerste analyse gunstig uit, dan volgt de ondertekening van een concept-samenwerkingsovereenkomst. Om de puntjes op de i te zetten volgt een onderzoek ter plekke. Het aanvragen van offertes en het regelen van subsidies maakt eveneens onderdeel uit van GroenGebouw. Op basis van alle verzamelde informatie maakt Eneco een roadmap. Vervolgens volgt ondertekening van het contract en kan een start worden gemaakt met de verduurzaming in een langjarig partnership.
Terugverdientijd
Eneco GroenGebouw is bedoeld voor MKB+, gebouwen tot 10.000 m2. In totaal gaat het om circa 42.000 bedrijven in Nederland, waarvan een flink deel in de Rotterdamse haven is gevestigd. Binnen twee tot vier jaar wordt met behulp van de aanpak gemiddeld een energiebesparing bereikt van 20 tot 30%. Dat komt neer op een investeringsterugverdientijd van rond de 8%. Dit is het rendement op de investering. Bovendien geeft Eneco garantie op het daadwerkelijk bereiken van de besparing. Kiest de ondernemer ervoor om de investering niet zelf te bekostigen, dan worden er samenwerkingsafspraken met banken gemaakt om de aanpak te financieren. Bijzonder is dat de afrekening plaatsvindt via de energierekening. Daardoor ontstaat een helder inzicht in de energiekosten, nu en straks.
Gratis quickscan
De kosten voor het onderzoek bedragen slechts € 500,-. Dit bedrag krijgt het bedrijf terug als daadwerkelijk voor GroenGebouw wordt gekozen. Tot eind dit jaar is de quick scan helemaal gratis.
Jaarlijkse update
Om de vorderingen te meten, wordt de scan ieder jaar herhaald en soms ook vaker. Dit maakt het mogelijk om – naast de voorspelde voortgang – de invloed van gebruikersgedrag te monitoren, denk aan het open laten staan van deuren en ramen of de wijze waarop men gebruik maakt van airconditioning. Blijken de resultaten tegen te vallen, dan vindt onderzoek plaats naar de oorzaken zodat de besparingsdoelen echt worden gehaald.
Anne-Marie Spierings, programmadirecteur Economische Transitie bij Deltalinqs, is één van de vier Rotterdamse Klimaataanjagers. “Vaak is het verduurzamen van een gebouw een hoop uitzoekwerk en gedoe. En het is meestal ook niet het dagelijkse werk voor de eigenaar van het gebouw. Het is mooi dat ondernemers door deze totaalaanpak op een economisch en ecologisch slimme manier hun gebouw en daarmee een stukje Rotterdam verder kunnen verduurzamen. Vanuit mijn rol als klimaataanjager zal ik Eneco GroenGebouw daarom onder de aandacht brengen als een van de manieren om een gebouw duurzaam te maken.”
Interesse? Ga naar Verduurzaam uw vastgoed met Eneco Groengebouw | Eneco Grootzakelijk
Suggesties voor rubriek EnergieWinst
Suggesties voor de invulling van deze nieuwe rubriek zijn welkom. Heeft u er een? Stuur dan een mail naar Simone van Tongeren, projectleider Klimaat bij Deltalinqs.