Agenda

Masterclass 'De sleutelrol van waterstof in de energietransitie voor de eindgebruiker' Vicoma

De impact op assets, infrastructuur en vergunningen.

Op maandag 17 april 2023 vindt een masterclass plaats over de rol van waterstof in de energietransitie, georganiseerd door Vicoma Consultancy & Engineering in samenwerking met TAUW en HES International.
De masterclass, voor de leden van Deltalinqs, gaat over de impact van waterstof op assets, de infrastructuur en vergunningen en vindt plaats in onze vernieuwde vergaderzalen.

In Rotterdam is vanaf 2025 de HyTransPort.RTM (lokaal waterstofnetwerk) in gebruik. In 2030 is die ook aangesloten op het nationale waterstofnetwerk. Daarmee kan de geplande productie (bijv. de elektrolysers op de Maasvlakte) en import van waterstof (via bijv. ammoniak terminals) gerealiseerd worden in de Rotterdamse haven. Dat betekent dat vanaf 2025 voor fabrieken en industrie in het hele gebied tussen de Maasvlakte en Pernis (en later ook daarbuiten) afname van waterstof in plaats van (of in aanvulling op) aardgas mogelijk is.

Bij het tot stand komen van de hele waterstofketen van vraag en aanbod zijn diverse partijen betrokken. Wat is de nut en noodzaak voor de overgang naar waterstof, welke keuzes zijn er, en wat is ervoor nodig? HES International vervult als partner in het ACE Terminal project een belangrijke rol in de import, opslag en distributie  van waterstof in de vorm van ammoniak.

De introductie van waterstof op een site heeft gevolgen voor de operatie. Niet alleen de verbrandingswarmte en -temperatuur zijn anders, waardoor installaties of processen mogelijk aangepast moeten worden, ook de infrastructuur op een site heeft wellicht een upgrade nodig. Zijn bijvoorbeeld bestaande fornuizen of ketels geschikt voor het bijmengen of stoken op waterstof? En is het lokale netwerk geschikt voor waterstof? Hier speelt Vicoma een rol bij het beoordelen en eventueel (her)ontwerpen van installaties of infrastructuur.

Naast het procestechnische aspect en de onderhoudskant, wordt ook het risicoprofiel van de locatie anders. Waterstof is zeker geen nieuw molecuul, maar niet elke fabriek heeft daar ervaring mee, zeker niet op grote schaal. Kennis om veilig met waterstof te werken zal moeten worden geborgd. De impact op het veiligheidsbeheerssysteem moet worden onderzocht. Maar ook de vergunning dient mogelijk aangepast te worden. Tauw is goed thuis in de wetgeving en milieuvoorschriften die relevant zijn bij een aansluiting op het waterstofnetwerk.

Deze onderwerpen en meer komen aan bod in de masterclass.

Datum en tijdstip:
2023-04-17T15:30:00 2023-04-17T17:30:00
Locatie:
Deltalinqs
Adres:
Waalhaven Z.z. 19
3089 JH ROTTERDAM
Aanmeldperiode:
2023-02-21T08:30:00 2023-04-14T17:00:00