Seminar Cyber security & digitale innovatie

Seminar Cyber security & digitale innovatie

Aan een zonovergoten Kralingse Plas vond op 22 augustus 2019 het goedbezochte seminar 'Cyber security & digitale innovatie' plaats. Het event werd georganiseerd door KPMG in samenwerking met Deltalinqs als onderdeel van het EK hippische sport 2019 in Rotterdam.

Bas Janssen trapte af over de Deltalinqs-pijler 'leren en inspireren': "Op het gebied van veiligheid en security volgen de ontwikkeling zich snel op, waarbij de digitalisering in de haven bijdraagt aan de noodzaak om kansen én kwetsbaarheden te identificeren en adresseren. Het programma Port Cyber Resilience, met FERM als zichtbare uiting, is een logisch vervolg hierop."

Bas Overtoom nam het stokje over en sprak over de mogelijkheden van het benutten van de data in een organisatie. Dit gebeurde aan de hand van het thema 'predictive maintenance'. Middels enkele voorbeelden lichtte hij toe hoe machine learning kan worden ingezet om verschillende databronnen te analyseren, zodat onderhoud beter te voorspellen is. Overtoom: "Belangrijk daarbij is om ons niet enkel op het 'zwarte schaap' te focussen, ofwel de gebruikelijke uitzondering in de dataset. We moeten met name kijken naar uitzonderingen die niet voor de hand liggen, maar wel waardevol kunnen zijn en een signaal geven dat onderhoud nodig gaat zijn. Een thema dat ook voor de haven en productiebedrijven zeer relevant is."

Frank van Praat ging hier dieper op in vanuit de theorie en de praktijk. Problemen met algoritmes worden onder meer ingedeeld in 'gebruikersinteractie', 'ethiek', en 'betrouwbaarheid'. Dit zijn afwegingen die we mee dienen te nemen bij het ontwerp en de implementatie van algoritmes, bijvoorbeeld bij zelfvarende schepen. Daarbij is de belangrijkste vraag: hoe kunnen we groeien van blind vertrouwen naar geïnformeerd vertrouwen?

De laatste spreker, Ronald Heil, nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen vanuit cyber security-perspectief, die laten zien dat automatisering in de industrie heeft geleid tot nieuwe dreigingen en incidenten. Bij de beveiliging van bijvoorbeeld algoritmes is het van belang om te leren denken als de tegenstander (en wie is deze dan eigenlijk?). Door middel van een interactief spelelement proefden de bezoekers voorzichtig aan de gedachtewereld van een hacker. Vanuit het besef dat een 100% veilige omgeving niet mogelijk (of te duur) is, zullen we meer moeten investeren in het tijdig ontdekken en verhelpen van security-incidenten.

Tijdens de borrel konden de deelnemers zich verder laten inspireren aan de hand van een 'industrial control system'-simulatie en het fameuze 'Schapenspel'. Met een levensgroot schaap op een mooi grasveldje konden de deelnemers leren buiten de gebaande paden te denken over dreigingen en de verdediging daarvan. Tevens was er meer informatie beschikbaar over het Digital Risk Platform, de digitale oplossing van KPMG waarmee organisaties hun riskmanagementproces kunnen inrichten en verbeteren.