Programmadirecteur Anne-Marie Spierings pakt rol als klimaataanjager Haven op

Programmadirecteur Anne-Marie Spierings pakt rol als klimaataanjager Haven op

De gemeente Rotterdam wil mensen, bedrijven en organisaties in de stad mobiliseren, uitdagen en aanjagen om meer meters te maken in de energie- en grondstoffentransitie. In dat kader zijn vier zogeheten 'klimaataanjagers' benoemd.

Voor de sector Bouw is dat Wout van der Heijden, voor de sector Zorg is dat Cathy van Beek, voor de sector Circulariteit is dat Sabine Biesheuvel en voor de sector Haven is Anne-Marie Spierings de klimaataanjager.

"Het idee achter de klimaataanjagers komt voort uit het Rotterdams Klimaatakkoord", vertelt Anne-Marie Spierings, "en houdt in dat je mensen nodig hebt die in de regio goede connecties hebben om organisaties te helpen sneller te verduurzamen. Voor de Rotterdamse haven geldt dat we zo snel mogelijk naar zo min mogelijk CO2-uitstoot willen én een circulaire economie willen bewerkstelligen."

Walstroom en windenergie
Anne-Marie gaat zich onder andere richten op versnelde aanleg van walstroom, het opwekken van zonne- en windenergie in het havengebied en verlichting van de krapte op de arbeidsmarkt. "Aan dat laatste thema werken we binnen de HCCE (Human Capital Coalitie Energietransitie)", vertelt Anne-Marie. "De twee andere thema’s zijn anders van aard. Ze kennen ook praktische vraagstukken, waaraan ik als klimaataanjager graag een zetje in de goede richting wil geven. Bij de opwek van wind bijvoorbeeld moet je je afvragen of grote windturbines geografisch inpasbaar zijn en niet de huidige – of toekomstige – economische activiteiten in de directe omgeving beperken. Een turbine vlak naast een chemische fabriek kan natuurlijk alleen als het veilig is. En bij de aanleg en uitbreiding van het walstroomnet spelen weer andere uitdagingen. Bijvoorbeeld: wie doet de investering in de infrastructuur, wie gaat de walstroomaansluiting exploiteren en bij wie liggen dan de risico’s?

Veel tegelijkertijd
Een strikte prioriteit is bij deze vraagstukken lastig aan te geven. "Er moet heel veel tegelijkertijd gebeuren". zo zegt zij. "Daarom pak ik eerst de zaken op waarin ik de meeste gezamenlijke energie bij stakeholders zie. Ik merk dat veel bedrijven met vergelijkbare uitdagingen worstelen; zij kunnen veel van elkaar leren. Juist mijn rol binnen het Deltalinqs Climate Program kan daarbij heel goed van pas komen. Wij hebben immers een ijzersterk netwerk in het Rotterdamse havengebied en weten snel de juiste verbindingen te leggen."

Sterke partner
Over de bereikte resultaten legt Anne-Marie structureel verantwoording af aan de gemeente. "Concrete projecten voeren wij niet uit, dat moeten onze leden, de bedrijven, doen", zegt zij daarover. "Maar we kunnen natuurlijk wel bijdragen met verbinding, vernieuwing en inspiratie. Precies zoals ons streven binnen het DCP is geformuleerd. Als klimaataanjager pak ik een vergelijkbare rol, maar daarbij richt ik mij meer op een aantal specifieke vragen die de gemeente aan de bedrijven stelt. Naast de EU, het Rijk en de provincie hebben we daarmee een extra sterke partner die net als de Rotterdamse haven gericht is op versnelde verduurzaming van onze economische activiteiten."