Masterclass Energietransitie – DNV GL

Buitengewoon lid DNV GL heeft op donderdagmiddag 8 november 2018 de masterclass ‘Energietransitie’ verzorgd.

ETO
De Energy Transition Outlook 2018 (ETO) werd gepresenteerd door Jillis Raadschelders, director energy transitions. De ETO vertelt over de ontwikkeling van het wereldwijde energiesysteem richting 2050. De resultaten van de ETO zijn, dat de wereldwijde verduurzaming erg snel gaat, maar (nog) niet snel genoeg om de CO2-uitstoot voldoende snel te reduceren om onder het 2 graden Celsius scenario te blijven.

Trends
Belangrijkte trends zijn elektrificatie en energie efficiëntie. De integratie van de duurzame elektriciteit in industriële processen, als Power-2-Heat en Power-2-gas zijn samen met onder meer Deltalinqs verder uitgewerkt. Sophie Chirez, manager sustainable energy use, gaf inzicht in de energie efficiëntie resultaten binnen de industrie om nog verder te verbeteren. Besparingen van tussen 10-30% zijn in de praktijk haalbaar gebleken. Veel bedrijven heeft al een aantal acties genomen, maar tot nu toe vooral op het vlak van technische maatregelen. De volgende stap is de focus op gedragsverandering. Na ‘safety culture’ wordt de ‘energy culture’, waarbij naast veiligheid ook energie voor alle medewerkers relevant is en vooral de eigen rol en verantwoordelijkheid inzichtelijk wordt.  De deelnemers hebben onderling concrete vervolgstappen afgesproken.

Aanbod leren & inspireren
Op 29 november werkt Wethouder Richard Moti mee aan de Interactieve Haven HR-sessie 2018 en op 13 december geeft TNO de masterclass 'De relevantie van human factors in maritieme automatisering'.