Gezocht: partners field lab elektrificatie

Gezocht: partners fieldlab elektrificatie

Interesse in het testen van elektrificatiemogelijkheden in een praktijkomgeving? Dan is het nieuwe initiatief Fieldlab Industriële Elektrificatie Rotterdam een goede optie!

Deltalinqs Energy Forum is samen met FME en VoltaChem op zoek naar organisaties die een belang bij de verduurzaming van de industrie hebben. Dat kunnen grootverbruikers zijn, maar ook energiebedrijven of juist leveranciers van technologie die hun innovatie willen demonstreren.

Industriële elektrificatie, ook wel Power-to-X genoemd, biedt veel kansen. Maar industrie en investeerders zien graag Power-to-X technologie aangetoond op overtuigende schaal in de gewenste toepassing voordat ze investeren in ontwikkeling, demonstratie of implementatie. Logisch, maar tegelijkertijd zet dat een rem op de veelbelovende technologieën. Om dat te doorbreken kiest Deltalinqs Energy Forum voor het realiseren van field labs in het Rotterdamse havengebied. Met fieldlabs kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe technologieën versneld worden toegepast, innovatie stimuleren en in de praktijk testen, demonstreren hoe je het in bestaande processen kunt inpassen en business cases berekenen en verbeteren.

Wat is een fieldlab?
Fieldlab is een praktijkomgeving waarin bedrijven samenwerken met kennisinstellingen in het verzinnen en testen van oplossingen. Dit kan op een centrale locatie of bij een bedrijf in de Rotterdamse haven. Ook leren medewerkers de gevonden oplossingen toe te passen. Onze fieldlabs elektrificatie richten zich op innovatieve Power-to-X technologieën die in afzienbare tijd hun weg naar de industrie kunnen vinden. Ze moeten op een redelijke schaalgrootte bewezen zijn en industriële eindgebruikers moeten de intentie hebben om pilot plants door te ontwikkelen naar industriële demonstratieprojecten. Het fieldlab wordt een broedplaats van kennis over Power-to-X.

Welke technologieën kun je erin testen?
Heel veel. De keuze is aan de verschillende partners die in een fieldlab samenwerken. Je kunt onder andere denken aan:

 • Power-2-Heat: het elektrificeren van industriële warmteprocessen met e-boilers en het verbeteren van energie-efficiency met stoomrecompressie, industriële warmtepompen [1- 5 MWe].
 • Power-2-Gas/Hydrogen: het omzetten van elektriciteit in gasvormige energiedragers door PEM en alkaline elektrolyzers [1-5 MWe].
 • Power-2-Chemicals (bulk & specialties): het produceren van chemische verbindingen op basis van elektrische processen:
  • thermo- en electro-katalytische conversies naar chemicals en energie dragers;
  • elektrochemische CO2 en CO-electrolyse [200kW-1MWe];
  • plasma conversie technologie [20kW-200kWe].
 • Power-2-Power: het slim sturen van energiestromen door middel van energieopslag [1-5MWe].
 • Gas-2-Power: omzetten van gasvormige energiedragers naar elektriciteit met brandstofcellen [1-5 MWe].
 • System control & integration: effectieve inpassing en optimalisatie van de totale productieketen.

Wat moet ik ervoor doen?

 • Partners leveren technologische, inhoudelijke, bestuurlijke en/of financiële ondersteuning. We streven ernaar de eerste fieldlabs nog dit jaar te realiseren en de eerste pilot moet in het eerste kwartaal van 2019 draaien.