Ambassadeur aan het woord: "Op naar een schoon en klimaatneutraal energiesysteem"

Ambassadeur aan het woord: "Op naar een schoon en klimaatneutraal energiesysteem"

Nico van Dooren werkt als director new business & portfolio bij het Havenbedrijf Rotterdam. Daarnaast is hij ambassadeur van LOC 1: Systeemverandering. Dat is een van de vier ‘Letters Of Cooperation’ (LOC’s) van het Deltalinqs Climate Program (DCP). Daarin werkt het DCP samen met leden en partners aan verschillende thema’s: systeemverandering, duurzaam transport, duurzame energie en duurzame grondstoffen. Allemaal met als doel om een succesvolle energie- en grondstoffentransitie te realiseren.

"Mijn rol bij het Havenbedrijf Rotterdam is tweeledig", vertelt Nico van Dooren, "enerzijds houd ik me bezig met nieuwe initiatieven voor verduurzaming van de haven. Daarbij richt mijn afdeling zich op het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid én op het veranderen van bestaande bedrijvigheid. Het doel is om een schoon en klimaatneutraal energiesysteem te krijgen, met schone grondstoffen en schone logistiek. Anderzijds houd ik me binnen de afdeling Portfolio bezig met de vraag of we de juiste projecten doen, of we er genoeg doen en of we ze goed uitvoeren."

Waarom ben je ambassadeur van deze LOC geworden?
"Ik vind het belangrijk om op zoveel mogelijk plekken verbinding te leggen, om de vraagstukken op transitiegebied op te lossen. Naast mijn werk in de haven, waarin ik veel samen met Deltalinqs optrek, doe ik dat bijvoorbeeld ook in de Economic Board van de provincie Zuid-Holland en nog een paar andere overlegorganen."

Wat is het belangrijkste doel van deze LOC?
"Voor mij springen er twee doelen uit. Aan de ene kant is dat het in beeld brengen van de vraag naar toekomstige energie-infrastructuur. In het afgelopen jaar hebben we daarin goede vooruitgang geboekt met het Data Safe House, dat een belangrijke rol speelt in het goed op orde krijgen van de vraag, het aanbod en de opslag van energie en daarvoor benodigde infrastructuur. In het afgelopen jaar is dit concept, dat we in Rotterdam hebben ontwikkeld, landelijk omarmd door het Ministerie van EZK. Een tweede belangrijk doel is flexibele opslag van energie. Onlangs is een Task Force Netcongestie ingesteld. Binnen die taskforce werken we aan allerlei oplossingen om netcongestie te verhelpen. Je kunt daarbij denken aan e-boilers, batterij-opslag of netbalanceren via het flexibel op- en afschalen van de bedrijfsproductie binnen fabrieken. We brengen in de komende periode in beeld welke oplossingen het beste zijn, ter overbrugging naar het moment dat er voldoende infrastructuur en voldoende groene elektriciteit is."

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?
"Investeringen in infrastructuur vragen veel tijd. Als bedrijf moet je daarom vroegtijdig aangeven welke ontwikkelingen en investeringen je verwacht. Dat is gevoelige informatie. Dus zijn bedrijven terughoudend met het delen daarvan. De netwerkbedrijven hebben deze informatie echter wel nodig voor hun investeringsplannen. Dus hoe creëer je het vertrouwen bij het bedrijfsleven om gevoelige informatie te delen met netwerkbedrijven? Daarop biedt het Data Safe House een antwoord."

"Een andere uitdaging is de concurrentiepositie van Nederland binnen de EU, en die van de EU binnen de wereld. In de Verenigde Staten is er met de Inflation Reduction Act een grote impuls gegeven aan de basisindustrie, en ook in Azië is momenteel het investeringsklimaat gunstiger. We moeten niettemin erop vertrouwen dat we uiteindelijk toegaan naar een bloeiende, nieuwe en schone economie, ook in Rotterdam. Nog een uitdaging is een tekort aan technische medewerkers in de haven. We zijn goed op weg met de HCCE (Human Capital Coalitie Energietransitie), een mooie samenwerking tussen het havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en drie regionale onderwijsinstellingen."

Heb je het idee dat er voldoende voortgang wordt geboekt?
"Volgens mij zijn we best goed op weg. Het Versnellingshuis Energietransitie doet zijn werk heel goed. Op infrastructuurgebied zijn er in het afgelopen jaar belangrijke beslissingen genomen. De aanleg van het waterstofnet is gestart, net als het warmtenet, en er wordt steeds meer geïnvesteerd in CO2-afvang en -opslag. Mede doordat er nu groen licht is voor het grote CO2-opslagproject Porthos. Ik hoop dat er voldoende Nederlandse investeringskracht blijft om door te pakken op deze thema’s. Wat dat betreft hoop ik dus ook dat er snel een nieuw kabinet aan de slag kan met de uitdagingen die er zijn op klimaatgebied en innovatieve oplossingen daarvoor. Het investeringsklimaat is immers gebaat bij duidelijk langetermijnbeleid, op zowel Nederlands als Europees niveau."