FLIE gaat helpen bij scholing mensen voor industriële elektrificatie

FLIE gaat helpen bij scholing mensen voor industriële elektrificatie

Industriële elektrificatie heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het gaat namelijk zorgen voor nog meer vacatures. En bedrijven hebben nu al zoveel moeite om aan werknemers te komen. Het FLIE (Fieldlab Industrial Electrification) gaat helpen.

Het FLIE heeft in dat kader, onder regie van het Deltalinqs Climate Program, recent een rapport geschreven over de ontwikkeling van de Human Capital Agenda voor industriële elektrificatie binnen het Haven Industrieel Complex van Rotterdam. Het FLIE ziet het namelijk als een van zijn taken om bestaande en toekomstige medewerkers te ondersteunen in hun (om- en bij)scholing. Daarnaast is en blijft het FLIE een matchmaker tussen industriële eindgebruikers en innovatieve technologieleveranciers én een fysieke plek om nieuwe technologieën voor industriële elektrificatie en verduurzaming te testen.

Nieuwe vaardigheden
Uit het rapport blijkt dat er in het Rotterdamse havengebied vooral een tekort is aan mbo-ers en hbo-ers, waaronder operators, elektrotechnici en onderhoudsmonteurs. Daarnaast werd duidelijk dat veel bedrijven snappen dat industriële elektrificatie onmisbaar is, maar dat zij het moeilijk vinden om concreet te maken welke nieuwe vaardigheden van hun werknemers daarbij horen. Daarom hebben ze eigenlijk maar weinig zicht op hun toekomstige human capital behoeften.

Samenwerking onderwijs en industrie
Een van de manieren om die nieuwe vaardigheden concreet te maken, is een nauwere samenwerking tussen onderwijs en industrie. Zes partijen, waaronder Deltalinqs, hebben onlangs de handen ineengeslagen voor een arbeidsmarkt die zich kenmerkt door flexibiliteit, voldoende gekwalificeerd talent op alle niveaus en aantrekkelijke carrièrekansen. Deze Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) is een unieke samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Het FLIE zoekt aansluiting daarbij.

Gastlessen en studenten
Het FLIE ziet voor zichzelf een rol weggelegd in de Human Capital Agenda van de Economic Board Zuid-Holland, als het gaat om vraagstukken rondom industriële elektrificatie in onze regio. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen en het binnenhalen van studenten om innovatieve ideeën in het FLIE uit te testen.

FLIE-rapport
Het FLIE-rapport 'Ontwikkeling van de Human Capital Agenda voor industriële elektrificatie binnen het HIC Rotterdam' is hier beschikbaar.