Winnaars Rotterdams Havenevenement 2019

Winnaars Rotterdams Havenevenement 2019

Tijdens de zesde editie van het Rotterdams Havenevenement zijn 6 juni 2019 prijzen uitgereikt aan vijf jonge en iets minder jonge haventalenten. Het jaarlijks terugkerende evenement viert het brede scala aan opleidingen, beroepen en carrièrekansen in de Rotterdamse haven.

Koen Jellema ging met de titel Jong Haventalent aan de haal. John Steinbrecher mag zich sinds 6 juni 2019 Havenwerker van het Jaar noemen. MCR-prijsfinalist Deniz Koyuncu werd gekozen tot meest talentvolle mbo-student. Emma de Koning won de SmartPort Scriptieprijs. Piratendetectie met een drone van Dylan Dijkhuizen is verkozen tot Beste Havenidee.

Jong Haventalent
De winnaar van de titel Jong Haventalent is een jaar lang de ambassadeur en het rolmodel voor jong talent in de haven. De winnaar is Koen Jellema van Portbase. Hij gebruikt zowel zijn professionele als zijn persoonlijke netwerk voor zijn plan: ‘Breng de haven de campus binnen’. De jury geeft Koen graag een platform om jonge studenten te laten kiezen voor een toekomst in de haven om samen met hem en zijn collega’s de haven toekomstbestendig te maken. De prijs is een initiatief van Jong Havenvereniging.

Havenwerker van het Jaar
Dit is de titel voor de operationeel medewerker die uitblinkt in collegialiteit, ambassadeurschap en veilig werken. John Steinbrecher, terminal medewerker bij Barge Center Waalhaven, kreeg nipt de meeste stemmen van het aanwezige publiek en mag hij zich Havenwerker van het Jaar noemen. De verkiezing ‘Havenwerker van het jaar’ is een initiatief van Deltalinqs en STC Group om de vele MBO’ers die nu en in de toekomst werken in de Rotterdams haven een duidelijk gezicht te geven. De ‘Havenwerker van het jaar’ is niet alleen een eervolle titel maar brengt ook ambassadeurschap met zich mee; zo trekt de ambassadeur één dag op met de Port Rangers van het EIC Mainport Rotterdam en geeft gastcolleges bij het STC.

MCR-prijs
De MCR-prijs voor de meest talentvolle laatstejaars mbo'er ging dit jaar naar Deniz Koyuncu, allround operationeel technicus – operations. De student, die zijn opleiding volgt bij het STC mbo college Procestechniek & Maintenance in Brielle, overtuigde de jury met een losse, zelfverzekerde presentatie waar de trots op en verbondenheid met de Rotterdamse haven vanaf spatte. Een prachtige cijferlijst en positieve feedback van de docenten gaven uiteindelijk de doorslag.

SmartPort Scriptieprijs
De prijs voor de universitaire student met de beste maritieme scriptie ging dit jaar naar Emma de Koning, studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar thesis met de titel Optimizing Europe-Asia container routing with transshipment, analyseert zij een mondiaal probleem. Met haar analyse om het netwerk van containertransport te verbeteren door aanpassingen in het aantal hubs (centrale overslagpunten in een distributienetwerk) in het netwerk en de routes, creëerde zij een benadering die suggereert dat netwerkoptimalisatie leidt tot een significante efficiency in het aantal schepen en in de kosten.

Beste Havenidee
Dit is de prijs voor hbo-studenten die een innovatief idee of toepassing ontwikkelen voor de maritieme sector. Het winnende idee is 'Piratendetectie met een drone' van Dylan Dijkhuizen, vierdejaars student Maritiem Officier bij Rotterdam Mainport Institute, een samenwerkingsverband van STC Group en Hogeschool Rotterdam. Om piraten tijdig te zien is het idee van Dylan om een bekabelde drone met een 360-graden detectiemodule autonoom mee te laten vliegen boven het schip. Door de hoogte van de drone is er een groot blikveld vanuit vogelperspectief. Aan boord van het schip worden de beelden real-time geanalyseerd door een computer en wordt er alarm gegeven wanneer piraten gedetecteerd zijn. Deze oplossing is technisch haalbaar en veel goedkoper dan de huidige beveiligingsmethoden.