Snellere importprocedures Rotterdamse haven

Snellere importprocedures Rotterdamse haven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat samen met de bedrijven in de Rotterdamse haven maatregelen nemen om de verplichte importkeuring en de doorstroming van goederen sneller te laten verlopen.

Bij een onderzoek in opdracht van de NVWA en Deltalinqs (de vereniging van bedrijven in het Haven Industrieel Complex) zijn zes verbetermogelijkheden voor importprocedures gedefinieerd. De overheid en de betrokken bedrijven gaan via Deltalinqs komend jaar samen met deze zes aanbevelingen aan de slag.

Rotterdam is een belangrijke aanlandingshaven voor agrarische en andere producten die via een keurpunt het grondgebied van de EU binnenkomen. De publiek-private samenwerking in de keurketen is gebaat bij een snellere en betere doorstroming van veterinaire goederen en groenten en fruit.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna 40% van de partijen in de haven van Rotterdam later wordt gelost dan de eerder opgegeven aankomstdatum. Ook zijn er duidelijke piekmomenten bij keurpunten vastgesteld. De maatregelen om processen sneller en voorspelbaarder te laten verlopen variëren van verhoging van de kwaliteit van papierwerk, verbetering van digitale processen en laboratoriumonderzoek, ruimere openingstijden van de keurpunten, vergroting van opslagmogelijkheden en een dynamische planning op basis van een verwacht controleregime.

Het onderzoek in opdracht van Deltalinqs en de NVWA is uitgevoerd door het adviesbureau Ecorys en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Meerjarenprogramma Topsector Logistiek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ontwikkelingen rondom de Brexit staan los van dit initiatief.

Rapport 'Verbetermogelijkheden keurpunten haven Rotterdam'

Meer informatie via de NVWA-website: dierlijke producten en plantaardige producten en via het klantencontactcentrum, tel.: 0900-0388