Port Cyber Café: cybersecurity in de logistieke keten

Port Cyber Café: cybersecurity in de logistieke keten

De eerste (digitale) editie van het FERM Port Cyber Café 2021 stond op 18 februari in het teken van cybersecurity in de logistieke keten, in het verlengde van de recente publicatie van een gezamenlijk onderzoek naar kwetsbaarheden voor het havenbedrijfsleven. Robert Wezeman (projectleider TNO) verzorgde de presentatie over de bevindingen van het onderzoek en de nieuwe directeur van Stichting FERM, Evelien Bras, stelde zich kort voor en blikte vanuit FERM terug op de conclusies.

Cybersecurity bij bedrijven in de transport en logistieke keten
De afgelopen jaren zijn diverse cybersecurity-incidenten in het nieuws gekomen, waaruit blijkt dat transport en logistiek een interessant doelwit zijn. Het staat nog op het netvlies van de haven, de grote cyberaanval in 2017 met als één van de grootste slachtoffers een dochterbedrijf van het logistiekbedrijf Maersk. Met een totale schadepost van 300 miljoen werd de behoefte aan cybersecuritymaatregelen voor het gehele havenbedrijfsleven onderstreept.

Het consortium Cyber Security in Logistics heeft op basis van interviews en ethische hacks concrete handvatten geformuleerd om de beveiliging tegen cybercrime in de sector aan te scherpen. Doelstelling is het vergroten van het bewustzijn van het belang van digitale weerbaarheid in de logistieke keten en het bieden van concrete handvatten om de beveiliging tegen cybercrime te verbeteren. TNO, Digital Trust Center (DTC), Transport en Logistiek Nederland (TLN), SmartPort, Air Cargo Netherlands (ACN), Cargonaut, REQON, Computest en Topsector Logistiek hebben het afgelopen jaar een scan ontwikkeld en uitgevoerd om de kwetsbaarheden binnen de logistieke keten in kaart te brengen.

Meer weten? Lees hier het uitgebreide verslag.

Over FERM en de Port Cyber Cafés
Noteer de data van de komende Port Cyber Cafés alvast in uw agenda:
22 april 2021
1 juli 2021
16 september 2021
18 november 2021

Aanmelden voor de FERM Port Cyber Cafés kan via aanmelden@fermrotterdam.nl.

FERM is ontstaan als onderdeel van het Port Cyber Resilience Programma en is inmiddels zelfstandig als stichting actief. Doel van het programma is het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven en het verhogen van het bewustzijn met betrekking tot cyberrisico’s om zo de best digitaal beveiligde haven van de wereld te worden. De Port Cyber Cafés zijn bedoeld om samen met experts uit het vakgebied in een informele setting dieper in te gaan op een actueel onderwerp rond cybersecurity in het Rotterdamse havengebied.