Oproep tot oplossing stikstofcrisis en gunstig investeringsklimaat tijdens Deltalinqs Videocast

Oproep tot oplossing stikstofcrisis en gunstig investeringsklimaat tijdens Deltalinqs Videocast

Op 18 januari 2021 is de Deltalinqs Videocast uitgezonden als alternatief voor het 21e Deltalinqs Jaardiner, dat als gevolg van de coronamaatregelen dit jaar niet door kon gaan. Een van de onderwerpen die onder leiding van moderator Roelof Hemmen uitgebreid aan de orde kwam, was de stikstofcrisis.

Dagelijks bestuursleden Kees Groeneveld (Directeur Euro Nordic Logistics), Leo Ruijs (CEO Hutchison Ports ECT Rotterdam) en Jos van Winsen (Vice President NL/DK, General Manager Shell Pernis) benadrukten dat deze crisis enorme impact heeft op het investerings- en ondernemersklimaat van de haven, zij reageerden daarmee ook op de videoboodschap van demissionair minister Hoekstra.

Kees Groeneveld: “Hoekstra roemt de Rotterdamse mentaliteit, maar met deze mentaliteit alleen redden we het niet. De hoofdkantoren van veel bedrijven in de mainport zitten tegenwoordig in het buitenland. Daar hebben ze niets met de Rotterdamse mentaliteit. Zij kijken gewoon waar zij het beste kunnen investeren en dat is met de huidige stikstofcrisis niet in Nederland. Als we zo doorgaan, wijken zij uit naar andere landen met een gunstiger investeringsklimaat.”

Daarnaast riepen de bestuursleden op tot meer samenwerking, tussen bedrijven in het haven en industrieel cluster onderling, maar ook tot meer publiek-private samenwerkingen. Ook werd er een appel gedaan op de overheid om te investeren in de infrastructuur van de haven, zowel in de bestaande infrastructuur als in de infrastructuur van de toekomst, die noodzakelijk is voor de energietransitie.

Ook haventopman Allard Castelein en havenwethouder Van Gils onderstreepten het belang van een goed investeringsklimaat. Zij riepen de overheid op om te investeren in de onrendabele top van nieuwe projecten, maar ook om bestaande regelgeving aan te passen en daarmee onder andere de stikstofcrisis te kunnen beslechten. Kortom: een krachtige en slagvaardige overheid is nodig om de actuele uitdagingen in de mainport Rotterdam het hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat de mainport Rotterdam het verdienvermogen van Nederland op peil houdt, ook in de toekomst.

Tot slot werd de nieuwe voorzitter van Deltalinqs, Victor van der Chijs, door middel van een aantal vragen van Roelof Hemmen voorgesteld aan de kijkers. Van der Chijs: “Ik heb veel zin om aan de slag te gaan voor de ondernemers in de mainport Rotterdam. We hebben zojuist gehoord dat er grote en urgente maatschappelijke uitdagingen wachten, die vragen om slimme en constructieve oplossingen. Ik zal er dan ook alles aan doen om, samen met alle partners en stakeholders, het enorme belang van de mainport Rotterdam te onderstrepen en behartigen.” Ter afsluiting reikte Deltalinqs-directeur Bas Janssen het eerste exemplaar van het Q magazine uit aan Victor en proostten zij samen op een gezond en succesvol jaar.

De videocast is door ruim 350 personen bekeken. Heeft u de videocast gemist? Bekijk hem via deze link.

Normaal gesproken is het Deltalinqs Jaardiner traditioneel het moment om onze nieuwste uitgaven te lanceren: het Jaarbericht 2020, het Lobbydocument Tweede Kamerverkiezingen 2021 en het Q. magazine 2021. Dit keer zijn deze per post naar de kantooradressen gezonden.