Omgevingsdialoog: in gesprek over participatie

Omgevingsdialoog: in gesprek over participatie

Op donderdagavond 7 december organiseerde Deltalinqs in het Dijckhuis van Vierpolders een nieuwe editie van de Omgevingsdialoog Maasvlakte/Westelijk Europoort. Thema van deze bijeenkomst was de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 inwerking gaat treden en onder meer gevolgen heeft voor de participatie van omwonenden.

Na de opening door wethouder Igor Bal van de gemeente Voorne aan Zee en een korte voorstel- en actualiteitenronde, gaf Arnold Groenewegen van DCMR uitleg over de nieuwe wet en de rol van de DCMR hierin. Daarbij ging hij specifiek in op wat deze wet kan gaan betekenen voor omwonenden van het Rotterdamse haven- en industriecomplex. Met name de extra aandacht voor gezondheid en de participatieplicht kwamen daarbij aan bod.

Daarna ging Deltalinqs-adviseur milieu & duurzaamheid Carla Jong nog wat dieper in op de manier waarop de participatie binnen de vergunningverlening is omschreven in de wet. Deze plicht is een aanvraagvereiste en voor de omgevingsvergunning grotendeels vrijwillig. Vooral bedoeld om de initiatiefnemers te stimuleren om na te denken over participatie. Daarbij laat de wet het vrij aan de initiatiefnemer hoe de participatie vorm te geven. Zij gaf aan dat vanuit het bedrijfsleven draagvlak vanuit de omgeving belangrijk is, dat is onze license to operate en daar draagt participatie vroeg in het proces aan bij. Vervolgens ging ze met de zaal in gesprek over de vraag hoe participatie zo goed mogelijk met elkaar te organiseren als zijnde goede buren?

Er volgde een open en goed gesprek in een zaal vol bewoners, bestuurders en bedrijven over participatie. Vragen die daarbij centraal stonden waren: ‘Waarom en wanneer is participatie voor bewoners belangrijk?’, ‘Wat verwachten zij van participatie?' en ‘Hoe kunnen we als bedrijfsleven participatie zo goed mogelijk organiseren met onze omgeving?’. Hierbij kwam vooral naar voren dat omwonenden graag willen weten wat de (toekomst)plannen van het hele havengebied zijn, ook in het licht van de energietransitie. Naast de informatiebehoefte willen bewoners vooral gehoord worden en zo vroeg mogelijk in het proces worden meegenomen. Door zowel bewoners als bedrijven werd al een aantal succesvolle voorbeelden van participatie gegeven. Op de vraag op welke wijze omwonenden dan het liefst willen participeren, kwam nog geen pasklaar antwoord, maar een mix van fysieke bijeenkomsten en digitale informatie zou een mogelijke vorm kunnen zijn, evenals het beter betrekken van de jongere generaties.

Wij kijken terug op een inspirerende sessie, waar we zeker vervolg aan willen geven door ook in Deltalinqs-verband te bekijken hoe de participatieplicht nadere invulling kan krijgen.

De volgende editie van de Omgevingsdialoog staat gepland voor juni 2024.