Dynamische en interactieve zevende editie Omgevingsdialoog

Dynamische en interactieve zevende editie Omgevingsdialoog

Op donderdag 6 februari vond alweer de 7e editie van de Omgevingsdialoog Maasvlakte / Westelijk Europoort plaats in cultureel centrum De Man in Oostvoorne. Wethouder Igor Bal zat de avond voor en zorgde voor een constructieve dialoog tussen de circa 65 aanwezige bewoners en bedrijven.

Het programma startte met presentaties van drie verschillende bedrijven. Asset Manager Roel Aretz van Shell vertelde de aanwezigen meer over de in aanbouw zijnde groene waterstoffabriek Holland Hydrogen I. Hij lichtte toe wat Holland Hydrogen 1 is, van welke keten het onderdeel is en wat omwonenden ervan kunnen merken als de fabriek operationeel wordt.

Vervolgens was het de beurt aan Christiaan van Nielen, General Manager van Impala Terminals. Hij vertelde waarom zijn bedrijf de failliete HES Hartel Tank Terminal heeft aangekocht, waarbij onder meer de hubfunctie van de Rotterdamse haven een rol heeft gespeeld, evenals het feit dat de terminal is gebouwd als een ‘zero emission terminal’. Daarna nam Christiaan de aanwezigen mee in wat er nodig was en nog is, om de terminal helemaal af te bouwen en in het eerste kwartaal van 2026 operationeel te laten worden.

Als derde spreker vertelde Environment & Permits specialist Pieter van Zijl over Zeevonk, een joint venture van Vattenfall en CIP (Copenhagen Infrastructure Partners). Dit project, dat op dit moment in de vergunningsfase zit, omvat de bouw van een offshore windmolenpark (IJmuiden Ver Beta), een offshore drijvend zonnepark en de bouw van een elektrolyser op de 2e Maasvlakte.

Na elke presentatie werden de vele vragen van bewoners over de verschillende waterstof- en energieprojecten en terminal beantwoord.

Tot slot was het tijd voor een actualiteitenronde van de andere aanwezige bedrijven, gevolgd door een flink aantal kritische, goede vragen vanuit de omwonenden. Uit deze levendige dialoog bleek dat het goed bereikbaar houden van zowel het havengebied en omliggende woonkernen, als het creëren van voldoende woningen voor bewoners, hun kinderen en tijdelijke werknemers twee grote opgaves zijn in het gebied. Naast natuurlijk ervoor zorgen dat alles altijd goed, duurzaam en veilig blijft verlopen.

Unieke kans voor gesprek met je buren
Voor bedrijven in het havengebied is het van groot belang om voeling te houden met de omwonenden en van elkaar te weten wat er speelt en leeft. Dat zorgt voor meer wederzijds begrip en vergroot het maatschappelijk draagvlak. Deze Omgevingsdialoog is een unieke kans om het gesprek aan te gaan met je directe omgeving. Dus is je bedrijf gevestigd op Maasvlakte I, II of in het Westelijk Europoort-gebied, en heb je interesse om deel te nemen aan de dialoog? Neem contact op met Monique Zeedijk (contactgegevens aan de rechterzijde).