10e editie PorTalx; jongeren in gesprek over weerbaarheid

10e editie PorTalx; jongeren in gesprek over weerbaarheid

Op donderdag 5 juni vond de 10e editie van de PorTalx plaats. Tijdens dit event, dat wij jaarlijks samen met de Jong Havenvereniging organiseren, stond het thema ‘weerbaarheid’ centraal. Moderator Lars Wijnhoven nam de aanwezige jong professionals kort mee in het containerbegrip weerbaarheid dat formeel betekent: vermogen om weerstand te bieden tegen uitdagingen, bedreigingen of ongewenste invloeden in verschillende situaties.

Daarna gaf hij het woord aan Anouk Henkelman, Voorzitter van de Jong Havenvereniging. Zij introduceerde kort haar stelling ‘Als jong professional heb ik behoefte aan een overkoepelende strategie en aanpak op (geopolitieke) weerbaarheid voor de haven’, waarmee de zaal vervolgens in groepjes aan de slag ging. Bij de terugkoppeling aan het eind van dit onderdeel bleek dat er veel over cybersecurity werd gesproken en dat er behoefte is aan een pakket maatregelen en instructies in geval van dreiging.

Wat is een crisis?
Joost Valk, projectleider Integriteit & Ondermijning bij Deltalinqs, vroeg het gezelschap vervolgens ‘wat is een crisis’. De jongeren reageerden hierop met woorden als: chaos, ongewenst, acuut, onverwacht, onvoorspelbaar, ingewikkeld en niet zelf snel oplossen. Na enige discussie was de conclusie dat een crisis ‘ernstige verstoring van een stelsel of systeem is’. Maar hoe bereid je je hierop voor? Systemen worden immers gekenmerkt door complexiteit en voorspelbaarheid; in ons gedrag zijn wij daarop ingericht. Bij een crisis ontstaat er juist een nieuwe situatie met nieuwe keuzemomenten en ander gewenst gedrag. Door de onvoorspelbaarheid van de gevolgen van een crisis minder groot te maken of juist door je op onvoorspelbaarheid voor te bereiden, bereid je je voor op een crisis. Dit betekent dat je van tevoren goed over scenario’s moet nadenken.

Uit de bespreking van de stelling ‘Bij crises, zoals langdurige stroomuitval, draaien de belangrijkste werkprocessen binnen mijn bedrijf gewoon door’, kwam vervolgens naar voren dat er bedrijven zijn die bijvoorbeeld een stroomstoring zelf op kunnen lossen en die maandelijks overleg hebben om andere situaties te bespreken. Maar er zijn ook bedrijven die uit veiligheidsoverwegingen juist tijdelijk alles stil leggen (denk aan chemische processen). Benadrukt werd dat scenario-denken leuk en van belang is en dat de aanwezigen daar graag over mee willen denken.

Wees voorbereid 
Boudewijn Siemons, CEO Havenbedrijf Rotterdam, gaf vervolgens een vurig pleidooi richting de aanwezige jongeren om zich persoonlijk voor te bereiden (radio, contant geld, water), maar zeker ook op bedrijfs- en havenniveau. Voor het nationaal belang heeft Havenbedrijf Rotterdam samen met de vijf andere zeehavens in Nederland Ferm Zeehavens opgericht, waar cyberweerbaarheid de hoogste prioriteit heeft. In een periode van dreiging wordt landelijk voorbereid/ingezet op bescherming bij langdurige uitval van stroom, langdurige uitval van data en op militaire mobiliteit. Naast militaire mobiliteit worden stromen die door de haven komen geprioriteerd. Zoals bijvoorbeeld voedsel, energie en medicijnen.

Op de stelling van Boudewijn: ‘Een goed industrieel investeringsklimaat is noodzakelijk voor een weerbare haven.’ werd door de zaal wisselend gereageerd. Het is belangrijk dat als er nieuwe regels/wetten komen, er ook door de bedrijven nieuwe (weerbaarheids)plannen worden gemaakt. Daarbij moet goed nagedacht worden over het investeringsklimaat en wat nodig is om de economie te ondersteunen.

Link weerbaarheid en investeringen gemaakt, omdat de noodzaak voor investeringen in weerbaarheid vaak pas iets opleveren op het moment dat je het echt nodig hebt of te laat is.  Dus daar zit wel

Tot slot werd kort ingegaan op de huidige (geo-)politieke situatie. Enkele persoonlijke reacties van de deelnemers waren: ‘ik lees de krant liever niet’, ‘het doet mij echt wat, de huidige dreigende situatie’, ‘wat kan ik beïnvloeden en hoe doe ik dat’ en ‘onzekerheid zorgt ook weer voor verbinding’.

Boudewijn concludeerde dat we op het gebied van weerbaarheid nog veel te doen hebben met elkaar, dat we met elkaar in gesprek moeten zijn en blijven, alert moeten zijn en zowel op het werk als privé de onzekerheid met elkaar moeten blijven bespreken. Dit om met elkaar te voorkomen dat we in crisissituaties niet weten hoe te handelen. Hij adviseerde de aanwezige jong professionals dan ook om dit aan te kaarten binnen hun bedrijven, want door awareness te creëren voor weerbaarheid, zijn zij ambassadeur van dit onderwerp!