KH Engineering helpt Rotterdamse transitie vooruit

KH Engineering helpt Rotterdamse transitie vooruit

KH Engineering is een middelgroot ingenieursbureau met een hoofdvestiging in Schiedam. Van daaruit helpt het bedrijf, samen met collega’s uit vestigingen in Antwerpen en Amsterdam, mee aan de efficiëntie en verduurzaming van de Nederlandse industrie. CEO Marc Steigenga is als trouw lid enthousiast over het netwerk en de rol van Deltalinqs.

"We zijn een bedrijf in ontwikkeling, net als onze klanten", vertelt Marc. "We hebben ontzettend veel kennis in huis over duurzame oplossingen, denk aan elektrificatie, aardwarmte, warmtenetten of groene waterstof, maar blijven tegelijkertijd scherp op de pragmatische businesscase voor onze opdrachtgevers. We houden bij elk project rekening met de toekomst, omdat we onze opdrachtgevers langetermijnoplossingen willen bieden."

Fantastisch netwerk
Marc is al langere tijd bekend met Deltalinqs, omdat hij ook via eerdere werkgevers lid was. "Deltalinqs biedt een fantastisch netwerk, biedt kansen om je verder te ontwikkelen en het is een goede belangenbehartiger voor de bedrijven in het Rotterdamse havengebied", vindt hij. "Zelf verzorgen we ook weleens een kennissessie voor Deltalinqs-leden. Het jaardiner is voor mij het hoogtepunt, dan zie je aan de tafelgasten en sprekers dat ook de politiek goed is aangehaakt bij Deltalinqs. En terecht, hier in Rotterdam wordt immers bijna tien procent van het Nederlandse BNP verdiend. Ik vind het jammer dat de Nederlandse industrie niet op nog méér enthousiasme en steun mag rekenen vanuit de consumenten en de politiek. Zeker omdat er nu zo’n belangrijke transitie plaatsvindt."

Sociale transitie
Marc merkt dat met de economische transitie ook een sociale transitie gepaard gaat. "In de afgelopen jaren zijn bij ons bedrijf flink wat mensen met een migratieachtergrond komen werken", zegt Marc. "We hebben inmiddels wel dertig nationaliteiten op de werkvloer. Ook de komst van veel jonge engineers verandert ons bedrijf en zorgt voor de welbekende frisse blik op sommige vraagstukken. Overigens zien we bij onze opdrachtgevers hetzelfde gebeuren. Steeds vaker wordt de voertaal Engels, ook in de geschreven documentatie."

Gezonde bedrijfsvoering
KH Engineering helpt klanten in allerlei sectoren binnen de industrie om hun CO2-footprint te verlagen; met consultancy, kostenbegrotingen, engineering, inkoop en constructiemanagement. "Het moet wél altijd behapbaar zijn", stelt Marc. "Als je ziet hoeveel impact de klimaatdoelen hebben en welke investeringen daarmee gemoeid gaan, moeten we altijd in ons achterhoofd houden dat onze klant die verduurzamingsprojecten uit wil voeren, ook een gezonde bedrijfsvoering overhoudt. De wil is er en wij willen daarbij helpen, maar we kunnen niet alléén inzetten op duurzaamheid. Ook 'gewone' projecten als nieuwbouw, uitbreidingen of debottlenecking, blijven daarom een belangrijk onderdeel van ons bedrijf."

New Energy & Infrastructure
KH Engineering heeft een eigen New Energy & Infrastructure groep, die dwars door de organisatie heenloopt en engineers uit alle disciplines verenigt om duurzame oplossingen te realiseren. Van tank terminal tot chemische fabriek en van farmaceutisch bedrijf tot luchtvaartmaatschappij. Ook realiseert KH Engineering projecten in circulaire productie. Daarnaast helpt het bedrijf een aantal startups verder naar scale-up of zelfs naar een demofabriek, om een nieuwe technologie te kunnen bewijzen. Dat doen ze bijvoorbeeld met de realisatie van een demofabriek voor een waterstofelektrolyse-unit met een geïntegreerde batterij. Maar ook voor een bedrijf met een nieuw proces voor metaalrecycling en voor een andere scale-up die een demoplant bouwt voor de verwerking van organisch afval tot bruikbare vetzuren en eiwitten.

Voorbeeldproject: Neste
Een mooi – en groot – voorbeeldproject in het Rotterdamse havengebied is de recente uitbreiding van Neste’s biobrandstoffenterminal in Vlaardingen. Daarmee verdubbelde Neste de capaciteit van de bestaande terminal. Dat heeft alles te maken met de toenemende vraag naar biodiesel en sustainable aviation fuels (SAF). Neste’s biobrandstoffenfabriek op de Rotterdamse Maasvlakte breidt eveneens uit. Om voldoende feedstock te kunnen leveren, wilden zij ook de Vlaardingse terminal voor aanvoer, opslag en blending uitbreiden. KH Engineering zorgde ervoor dat de uitbreiding veilig, binnen budget én geheel volgens planning verliep.