Kandidaat-Europarlementariërs debatteren over toekomst Rotterdamse haven

Kandidaat-Europarlementariërs debatteren over toekomst Rotterdamse haven

De Europese Unie staat voor grote uitdagingen om de economie te verduurzamen en tegelijkertijd de welvaart op peil te houden. Geopolitieke spanningen en mondiale concurrentie vragen om een krachtig Europa, dat samenwerkt om afhankelijkheden van andere werelddelen te beperken. Als wereldwijd verbonden container-, energie- en grondstoffenhub speelt de haven van Rotterdam daarin een cruciale rol. Met de Europese verkiezingen op 6 tot 9 juni voor de deur, organiseerden wij samen met het Havenbedrijf Rotterdam hierover een verkiezingsdebat met kandidaat-Europarlementariërs.

Vertegenwoordigers van BBB, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks-PvdA, NSC, SGP, Volt en VVD namen deel aan het debat op de SS Rotterdam. Kandidaten en lijsttrekkers van deze partijen debatteerden aan de hand van stellingen over actuele thema's voor de haven, zoals de noodzaak tot verbetering van het investeringsklimaat, blijvende aandacht voor bereikbaarheid en verduurzaming van het transport, waaronder de modal shift, en het belang van stimulerende en concurrerende regelgeving voor de energie- & grondstoffentransitie.

CEO van het Havenbedrijf Boudewijn Siemons en Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs trapten het debat af. Vervolgens werd elke debatronde ingeleid door een korte video, waarin een ondernemer uit het havengebied context gaf bij de stelling van die ronde. Het belang van Europa voor de toekomst van de haven werd breed benadrukt, en verschillende keren werd opgeroepen tot meer contact tussen de haven en de Europarlementariërs. Het debat werd goed bezocht door geïnteresseerde belanghebbenden uit het havengebied, Brussel en Den Haag.

Wilt u zien welke speerpunten de kandidaten willen meenemen naar Brussel? Kijk dan het debat terug.