Portlantis naam van het nieuwe havenervaringscentrum in Rotterdam

Portlantis naam van het nieuwe havenervaringscentrum in Rotterdam

Portlantis is de naam van het nieuwe havenervaringscentrum van de Rotterdamse haven. Deze naam werd op maandag 5 juni bekendgemaakt tijdens de officiële start van de bouw. Dit gebeurde op het bouwterrein nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven. De bouw van Portlantis zal eind 2024 gereed zijn. 

Deltalinqs-directeur Bas Janssen onthulde samen met de algemene directie van Havenbedrijf Rotterdam (Allard Castelein, Vivienne de Leeuw en Boudewijn Siemons) leerlingen van de St Leonardusschool uit Brielle, het echtpaar Jo en Pien Verburg, Marco Tak (VRC) de naam van het havenervaringscentrum.

Herkomst
Portlantis spreekt tot de verbeelding en het is een korte en duidelijke naam. Met een verwijzing naar de haven en met de associatie dat dit een plek is als geen ander. Het duidt ook op een destinatie, een bestemming om te bezoeken en verkennen. En dat leeft bij het havenervaringscentrum uiteraard heel sterk. Bas Janssen: “Daarnaast wordt Portlantis hét centrum om groepen leerlingen en overige jongeren te ontvangen en te interesseren voor alle beroepsmogelijkheden in de Rotterdamse haven en industrie. Ontzettend actueel en belangrijk. Eigenlijk wordt het een nieuw clubhuis van de mainport Rotterdam en daar kijken de ondernemers erg naaruit.”

Ontwerp en bouw
Inmiddels is gestart met de bouw van Portlantis. Het gebouw is ontworpen door de architecten van MVRDV, een Rotterdams bureau dat bekend is van de Rotterdamse iconen De Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen en tal van gebouwen over de hele wereld. De verwachting is dat het nieuwe havenervaringscentrum in de loop van 2024 haar deuren opent.

Educatief Informatiecentrum (EIC) Mainport Rotterdam 
Met 3500 vierkante meter verdeeld over vijf verdiepingen biedt Portlantis dan ook onderkomen aan het EIC, het educatief informatiecentrum (nu gevestigd in Rozenburg. Het EIC richt zich, zoals bekend, op diverse activiteiten, zoals kennispakketten, excursies en bedrijfsbezoeken om scholieren en studenten kennis te laten maken met de haven.

Faciliteiten
Het nieuwe, moderne ontwerp van Portlantis biedt niet alleen ruimte aan een permanente expositie gericht op de verschillende publieksgroepen zoals het onderwijs, maar beschikt ook over kantoorruimten, conferentie- en vergaderfaciliteiten, een shop en horeca. Vanaf het grote panoramadakterras hebben bezoekers rondom uitzicht op de omliggende havenactiviteiten en kijken ze uit over zee. Het nieuwe gebouw krijgt een eigen windmolen en zonnepanelen. Ook de inrichting van de ruimte rondom het gebouw is onderdeel van de bouw: er worden wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, een evenementenplein en een buitentribune aangelegd.

Interactief en modern
In het nieuwe centrum ontdekken en beleven bezoekers de Rotterdamse haven van nu en de toekomst. In de interactieve en moderne expositie worden zij ondergedompeld in de complexe en dynamische havenwereld. Het centrum laat de haven verkennen en ontdekken. Maar geeft ook inzicht in de betekenis voor de maatschappij, onze economie, de leefomgeving én voor de bezoeker zelf. Het toont hoe de toekomst eruit kan zien. Welke innovaties en spannende ontwikkelingen er zijn. En grote veranderingen zoals energietransitie en digitalisering worden aantrekkelijk en begrijpelijk toegelicht en krijgen zo betekenis. 

In het centrum ontdekken bezoekers bovendien de rijke schakering aan banen en carrièrekansen in de haven. Naast de expositie gericht op het algemene publiek en onderwijsdoelgroepen kan het (haven)bedrijfsleven gebruikmaken van de uitstekende faciliteiten van het nieuwe havenervaringscentrum.