Even voorstellen: nieuw lid Advario

Even voorstellen: nieuw lid Advario

Advario is een nieuwe naam in de Rotterdamse haven. De internationaal opererende energieopslagterminaloperator vestigde zich in april dit jaar in het hart van de Botlek, door het voormalige Aluchemie-terrein over te nemen. "Advario richt zich in Rotterdam op new energies", vertelt Job van der Kroft, Advario’s director New Energies Europe.

Advario is een in 2022 gelanceerde carve-out uit het wereldwijd bekende Oiltanking, met terminals in de belangrijke energiehubs zoals Houston, Singapore en Antwerpen. Job: "We hebben de keuze gemaakt om ons met een selectie terminals uit het Oiltanking-portfolio te richten op de opslag van chemische producten, gassen en new energies. De opslag van fossiele producten wordt afgebouwd."

In Rotterdam kijkt Advario naar verschillende concepten, waaronder de opslag van waterstofdragers zoals ammoniak en methanol, maar ook naar bijvoorbeeld duurzame vliegtuigbrandstoffen. Het terrein in de Botlek beslaat 26 hectare. Op het moment wordt de bestaande infrastructuur onder leiding van Aluchemie ontmanteld. Eind 2025 volgt de oplevering van het terrein aan Advario.

Droomlocatie
Het voormalige Aluchemie-terrein is een droomlocatie voor Advario. Job: "We kunnen er zeeschepen ontvangen en inhaken op de ondergrondse infrastructuur." Daarmee doelt hij op de toekomstige H2- en CO2-leidingen die langs het terrein lopen. "Deze locatie heeft alles in zich om er een succes van te maken. Het blijft een uitdaging om de juiste keuzes te maken, maar we kunnen bogen op de ervaring die we elders in de wereld opdeden. In de afgelopen vijftig jaar hebben we complexe opslaginfrastructuur gebouwd en geëxploiteerd. In China slaan we al jaren ammoniak op en in Houston werken we toe naar de ingebruikname van de grootste ammoniakopslagfaciliteit ter wereld."

Positief
Als nieuweling in Rotterdam wil Advario graag interessante partners ontmoeten. "Deltalinqs ondersteunt het bij elkaar brengen van partijen. Dat is een van de redenen waarom we lid zijn geworden. We willen graag een netwerk opbouwen en samenwerken met ondernemingen in het havengebied. Niet alleen met de 'grote jongens', maar ook met kleine innovatieve bedrijven; start-ups en scale-ups. Verder willen we natuurlijk aanhaken bij de ontwikkelingen in de haven. Wat de energietransitie betreft wordt er in het Rotterdamse proactief gehandeld. Het Rotterdamse havengebied loopt daarin wereldwijd voorop, vind ik. Er wordt hard gewerkt om de transitie te versnellen en de randvoorwaarden daarvoor te scheppen, denk bijvoorbeeld aan de waterstofbackbone. Dat stemt mij positief. Maar we komen ook wat brengen natuurlijk. Advario beschikt over ruime ervaring met opslagfaciliteiten voor toekomstige brandstoffen. We delen graag onze kennis op deze vlakken om met elkaar de ambitie van de Europese Unie waar te maken om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te zijn."