Deltalinqs stelt aanjager en versneller Human Capital Agenda aan

Deltalinqs stelt aanjager en versneller Human Capital Agenda aan

Medio juni 2023 gaat Frits Gronsveld aan de slag als aanjager en versneller van de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE). Gelijktijdig stopt Frits in zijn huidige rol als voorzitter van het College van Bestuur van de STC Group en gaat hij als consultant voor Deltalinqs aan de slag. Zijn belangrijkste opdracht wordt het versneld activeren van het bedrijfsleven om gezamenlijk de ambitieuze HCCE-agenda te realiseren.

“Ik heb met heel veel plezier bij het Scheepvaart en Transport College (STC) gewerkt en ben nog steeds elke dag trots op het feit dat ik aan zo’n prachtige organisatie met zoveel gedreven mensen leiding geef,” zegt Frits. “We hebben de afgelopen jaren hele mooie dingen bereikt met het STC en onze private activiteiten zijn nu klaar voor de Leven Lang Ontwikkelen agenda. Ik ben heel trots op de sterke band met het bedrijfsleven in de Rotterdamse haven en de maritieme sector.”

Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs: “Frits kent het Rotterdamse havenbedrijfsleven op zijn duimpje en weet waar de knelpunten zitten. Daarom is hij bij uitstek geschikt om de Human Capital Coalitie Energietransitie echt op gang te brengen en verder te werken aan een betere aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om daarmee het grote aantal vacatures voor de energietransitie te kunnen invullen.”

Urgentie
Deltalinqs investeert op dit moment fors in de ambitieuze Human Capital Agenda, met name omdat de uitdagingen erg groot en urgent zijn. Daarom is onlangs Antje Koster aangesteld als nieuwe Programmadirecteur Sociale Transitie. Antje zal zich richten op alle vraagstukken binnen het thema arbeidsmarkt in de Rotterdamse haven en industrie, inclusief de relaties met het onderwijs. Vanuit Deltalinqs wordt zij de coördinator van de activiteiten uit de HCCE-agenda (Human Capital Coalitie Energietransitie). 

Aanleiding
De urgentie voor het werven, vasthouden en bij- en nascholen van personeel bij de leden van Deltalinqs in het hele havengebied is van cruciaal belang voor de transities waar de bedrijven voor staan. Binnen het Haven Industrieel Complex en de maritieme sector in het Rijnmondgebied zijn er meer dan 8.000 vacatures en het onderwijs heeft te maken met een daling van de instroom van studenten bij de toeleverende technische en maritieme opleidingen op mbo- en hbo-niveau. Dit was de belangrijkste reden om de Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) te vormen. Met de ondertekening van de HCCE-intentieverklaring in januari 2023 is een fundament gelegd voor een gerichte samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om deze uitdaging aan te gaan. Het aanstellen van Frits Gronsveld als consultant voor het aanjagen en versnellen van de HCCE-ambities bij Deltalinqs, is een logische en noodzakelijke volgende stap.

Afstemming andere programma’s
Naast het activeren van het bedrijfsleven en het verder ontwikkelen van de HCCE zal Frits ook een belangrijke rol gaan spelen in het afstemmen van de HCCE met diverse andere ontwikkelingen, die een directe relatie hebben met de betreffende sectoren en ook een eigen Human Capital Agenda kennen, zoals het Just Transition Fund, de Maritime Delta, de groeifondsaanvraag van Nederland Maritiem Land en een aantal initiatieven rond Leven Lang Ontwikkelen.

Bas Janssen, directeur Deltalinqs: “De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat de samenhang tussen deze initiatieven en de Human Capital Agenda’s nog beter kan. Frits gaat zorgdragen voor een goede afstemming tussen de al bestaande programma’s en de HCCE, zodat het potentieel optimaal wordt benut.”