Nieuw coalitieakkoord Rotterdam: ambitie en urgentie kunnen hoger

Nieuw coalitieakkoord Rotterdam: ambitie en urgentie kunnen hoger

Deltalinqs verwelkomt het nieuwe coalitieakkoord van het Rotterdamse college, maar vindt dat op het gebied van havenontwikkeling, transitievraagstukken en arbeidsmarkt de ambities hoger kunnen. Deltalinqs gaat dan ook graag op korte termijn in gesprek met het nieuwe college over hoe we de grote opgaven van de Rotterdamse haven samen kunnen aanpakken. ”Intensivering en aanscherping van het geformuleerde beleid is noodzakelijk", zegt Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs.

Het voornemen van het college om zich te focussen op het uitvoeren in plaats van het maken van plannen, spreekt Deltalinqs aan. De bedrijven in de Rotterdamse haven willen graag vaart maken met het realiseren van de energie- en grondstoffentransitie en verwelkomen alle steun die het college hieraan kan geven.

Deltalinqs mist in het akkoord bijvoorbeeld urgentie in het in evenwicht brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “De beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel is bepalend voor het concurrentievermogen van de Rotterdamse haven en het realiseren van de klimaatambities", vervolgt Van der Chijs. “De haven vraagt op het gebied van arbeidsmarkt om een brede aanpak waarin bedrijven, onderwijs en gemeente ieder hun rol pakken. Het is voor de haven cruciaal dat het nieuwe college zich de komende jaren hiervoor met het onderwijs en bedrijfsleven extra inzet om tot effectieve oplossingen te komen.”

Hieronder puntsgewijs de reactie van Deltalinqs:

Onderwijs & arbeidsmarkt

  • Deltalinqs mist in het akkoord de urgentie in het beter in evenwicht brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Het is voor de haven cruciaal dat het nieuwe college zich hiervoor de komende jaren met onderwijsveld en bedrijfsleven extra inzet.
  • Deltalinqs is blij met de extra investeringen die het nieuwe college wil doen om de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs te versterken.
  • Deltalinqs verwelkomt het feit dat de kansen van technische bedrijfsscholen worden onderzocht en gaat graag het gesprek aan over mogelijke toepassingen in de haven. Wel vraagt Deltalinqs het nieuwe college ook meer werk te maken van bestaande initiatieven zoals de ontwikkeling van een Leerwerkbedrijf in de haven en een effectievere invulling te geven aan het Leerwerkakkoord Haven.
  • Naast welkome projecten zoals het genoemde nieuwe arbeidsmarktfonds RAP010 roept Deltalinqs het college op de komende jaren ook oog te hebben voor kleinere projecten, zoals een nieuw havenkennismakingsprogramma om alle Rotterdamse kinderen kennis te laten maken met de haven.
  • Deltalinqs ondersteunt ook de ambitie van het nieuwe college om met bedrijven in de haven samen te werken aan om- en bijscholing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en oudere werkzoekenden, maar vraagt wel om concretisering van de ambities.

Klimaat & energie

  • Deltalinqs ondersteunt de ambitie van het college om samen met de DCMR en de provincie in te zetten op versnelling van vergunningverlening. Dit voornemen moet volgens Deltalinqs de hoogste prioriteit hebben, omdat dit op dit moment de energietransitie vertraagt.
  • Ook het voortzetten van het Energietransitiefonds om daarmee de financiering van innovatieve bedrijven en grote duurzame projecten te ondersteunen, wordt door Deltalinqs omarmd.
  • Deltalinqs is eveneens blij met steun die het college geeft aan het Versnellingshuis en het voornemen om innovatieve pilots te creëren om de energietransitie te ondersteunen.
  • Deltalinqs ondersteunt het voornemen om de walstroomstrategie verder uit te rollen, maar vindt het jammer dat hierin enkel walstroom voor de binnenvaart wordt genoemd. Deltalinqs acht dit juist het moment om walstroom ook voor de zeevaart te gaan realiseren, in gezamenlijkheid met de overheid (Rotterdamse walstroomstrategie en rijkssubsidies). Om daarmee stikstofemissies en geluidoverlast te verminderen en ten gunste van het klimaat, maar met behoud van het level playing field.

Haven en omgeving

  • Deltalinqs onderkent het commitment van het college aan het Schone Lucht Akkoord, maar voorkomen moet worden dat in Rotterdam op andere wijze vergund en gehandhaafd wordt dan elders in Nederland in verband met het level playing field voor de bedrijven in de Rotterdamse haven.
  • Deltalinqs is het eens met het voornemen om middelen te reserveren voor wonen. Gezien de ligging van potentiele woningbouwlocaties nabij de bedrijvigheid in de Waal- en Eemhaven, denkt Deltalinqs graag mee over mogelijkheden en over oplossingen met betrekking tot geluid om tevens te kunnen voldoen aan de grote woningvraag in Rotterdam.

Bereikbaarheid

Het is goed om in het coalitieakkoord terug te lezen dat het college invulling wil geven aan de goede bereikbaarheid van de haven en nadenkt over de doorstroming in groot Rotterdam. Voor partijen in de mainport Rotterdam is de aan- en afvoer van goederen een belangrijk thema, evenals snel en duurzaam woon-werkverkeer.

Criminaliteit

Deltalinqs verwelkomt het voornemen van het college om te werken aan de intensivering van het beleid dat door het vorige college is ingezet ten aanzien van drugsgerelateerde en ondermijnende criminaliteit en juicht toe dat het college extra gaat inzetten op het voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit terechtkomen (uithalers).