FERM en het Nederlands Security Meldpunt slaan handen ineen

FERM en het Nederlands Security Meldpunt slaan handen ineen

In aanloop naar de Cyber Security Maand hebben FERM en Het Nederlands Security Meldpunt besloten de handen ineen te slaan. Door deze samenwerking, die op vrijdag 30 september is bekrachtigd, is er een stap gezet die de cyberveiligheid in de Rotterdamse haven, en Nederland verder verhoogd.

FERM ondersteunt als samenwerkingsverband bedrijven uit het Haven Industrieel Complex in hun cyberweerbaarheid. Een van de voordelen van het participeren in FERM is ontvangen van abuse- en dreigingsinformatie. “Wat is er in de digitale wereld aan de hand?", "Is er iets zichtbaar wat betrekking heeft op ons?” en “Ben ik een mogelijk doelwit of slachtoffer?”

FERM was al in staat om informatie door te delen die afkomstig was van het Nationaal Cyber Security Centrum. Daar kan de informatie van het Nederlands Security Meldpunt nu aan worden toegevoegd. Zo krijgen de FERM-participanten niet alleen de informatie die bekend is bij en gedeeld mag worden door de overheid, maar ook informatie die vrijwillige hackers verzamelen.

“Het Nederlands Security Meldpunt heeft vanaf de start een landelijke dekking. Het levert informatie over daadwerkelijk kwetsbare systemen”, zegt secretaris Frank Breedijk, "we adviseren daarom zoveel mogelijk organisaties om zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij één van onze doordelende partijen, waaronder FERM voor het Haven Industrieel Complex."

Ook Chris van ‘t Hof, directeur Dutch Institute of Vulnerability Disclosure (DIVD) is erg blij met de samenwerking tussen het Nederlands Security Meldpunt en FERM. “Met deze samenwerking kunnen we ook organisaties in de Rotterdamse Haven beter helpen hun kwetsbaarheden te fixen."

FERM zal de dreigingsinformatie die zij ontvangt vanuit het meldpunt delen met haar participanten, die toestemming hebben gegeven voor het gebruiken van de informatie. Dit delen zal natuurlijk beveiligd gebeuren, iets waar de afgelopen maanden - sinds de oprichting van NSM - hard aan is gewerkt. FERM zal toezien op de splitsing van de informatie die het NSM deelt naar de FERM-bekende kanalen: het beveiligde portal of middels direct contact als het een urgente melding betreft.

Meer informatie over en lid worden van FERM