Even voorstellen: nieuw lid Bakelite

Even voorstellen: nieuw lid Bakelite

Wat gaf de doorslag voor Bakelite om lid te worden van Deltalinqs? De informatievoorziening vanuit Deltalinqs, de collectieve belangenbehartiging én de meerwaarde van regionale samenwerking. Per 1 oktober sloot Bakelite aan als lid van Deltalinqs. In dit artikel stelt site leader Laurence Barning het bedrijf kort voor.

Bakeliet wordt beschouwd als de allereerste volledig synthetische kunststof ter wereld. Het is uitgevonden rond 1907. Bakelite Synthetics ontleent zijn naam aan dit product. Het is een internationaal bedrijf met twintig productiesites op drie continenten: tien in de VS, acht in Europa en twee in Zuid-Amerika. Bakelite Synthetics heeft ook een vestiging in Rotterdam. Het terrein, waar formaldehyde wordt geproduceerd, ligt ingeklemd tussen de HES Botlek TankTerminal en Vopak Terminal Botlek.

Kleine groep
Het formaldehyde van Bakelite vindt in verschillende specificaties ('grades') zijn weg naar een reeks eindproducten van allerlei fabrikanten. "Op andere locaties maken wij verschillende resins (harsproducten)", vertelt Barning. "In Nederland maken we alleen formaldehyde en zijn we met een relatief kleine groep van vijftig mensen. Bij Bakelite Synthetics werken wereldwijd in totaal 1.500 mensen."

Op de hoogte blijven
Door een wisseling van eigenaar werd het bedrijf een zelfstandig lid van Deltalinqs. "Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in onze sector en in onze regio", legt Barning uit als reden voor hun lidmaatschap. "Daarom stel ik de informatievoorziening vanuit Deltalinqs erg op prijs."

Regionale samenwerking
"Bovendien", vervolgt Laurence, "is het goed om een ​​belangenorganisatie te hebben die alle bedrijven in het Rotterdamse havengebied kan vertegenwoordigen bij de politiek, de overheid en de toezichthouders. En tenslotte vind ik het interessant om te weten waar andere bedrijven in onze regio mee bezig zijn en waar zij tegenaan lopen. Ook vind ik het waar mogelijk een nuttig belangrijk om samen te werken met de bedrijven in de regio. Denk aan de Gezamenlijke Brandweer."

Energietransitie
De belangrijkste uitdagingen waarvoor Barning momenteel staat met Bakelite Synthetics zijn de energietransitie, de prijs van nutsvoorzieningen en stijgende grondstofprijzen. "Daar zijn we natuurlijk niet uniek in", beseft Laurence. "We hebben een aantal energietransitieprojecten in de pijplijn zitten en beraden ons ook op de grondstoffen van de toekomst. Dat laatste zal op onze Rotterdamse site minder snel van toepassing zijn, maar de overgang naar hernieuwbare energie speelt een heel grote rol bij ons."