Cybercrime wordt in een rap tempo lucratiever dan drugscriminaliteit

Cybercrime wordt in een rap tempo lucratiever dan drugscriminaliteit

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus geeft aan dat het hem menens is. Hij wil de wetgeving aanpassen, zodat overheidsinstanties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) beter informatie kunnen delen met bedrijven. Hierin speelt stichting FERM nu al een rol voor de bedrijven in het havengebied. 

Tijdens de algemene ledenvergadering van Deltalinqs ging Bas Janssen, directeur Deltalinqs, in gesprek met Evelien Bras, directeur stichting FERM. Aanleiding is het recent uitgekomen rapport over het cyberbeeld van Nederland. Hierbij valt op dat de digitale wereld en de echte wereld zo met elkaar verweven raken dat cybersecurity een voorwaarde is voor ‘bedrijfscontinuiteit’; het is niet alleen een IT-verantwoordelijkheid. Cybersecurity is chefsache geworden.

Criminele organisaties die ransomware-aanvallen plegen hebben zich doorontwikkeld tot grote professionals en de hoeveelheid aanvallen is sinds de uitbraak van COVID-19 verviervoudigd. In het rapport staat verder, dat de weerbaarheid van Nederlandse bedrijven nog verbeterd kan worden. Het rapport biedt scenario’s aan de hand waarvan geoefend kan worden.

Bras: "We zijn de ‘awareness’ voorbij en moeten niet lullen, maar poetsen." Het belang dat bedrijven op verschillende vlakken bij elkaar om hulp moeten kunnen vragen, bijvoorbeeld binnen het FERM-netwerk, wordt niet alleen door FERM zelf, maar ook door Hutchison Ports ECT Rotterdam onderstreept. In het bestrijden van cybercriminaliteit kan geen enkel bedrijf het alleen: "Alles is immers verbonden tegenwoordig - en als systemen wegvallen, dan raakt dat meerdere partijen. Dus ondanks dat je niet direct geraakt wordt, heb je er wel degelijk de nadelen van." 

Dat FERM met hulp van Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Zeehavenpolitie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, gemeente Rotterdam en sinds kort ook met Douane en DCMR een schat aan informatie heeft over de haven en wat hier speelt, helpt alle bedrijven in het havengebied. 

Lidmaatschap
Bedrijven die voor de zomervakantie lid worden van FERM, kunnen nog deelnemen aan de jaarlijkse cyberoefening voor leden. Meer weten? Stuur een e-mail naar: contact@ferm-rotterdam.nl of een bericht naar 06 - 38 82 99 65, waarna u wordt teruggebeld.