Circular Steam Project: enorme besparingen in elektriciteit en CO2-uitstoot

Circular Steam Project: enorme besparingen in elektriciteit en CO2-uitstoot

Om de klimaatdoelen te halen moeten meer projecten naar de uitvoering. Onderweg ondervinden deze innovatieve projecten vele uitdagingen. Bijna drie jaar geleden berichtten wij over het startsein van het Circular Steam Project dat door LyondellBasell en Covestro een investeringsbeslissing kreeg met steun van Rotterdams klimaatgeld.

Door slim hergebruik van een afvalwaterstroom besparen de bedrijven LyondellBasell en Covestro binnenkort samen elk jaar bijna 1 Petajoule elektriciteitsverbruik (vergelijkbaar met het gebruik van 90.000 huishoudens) en voorkomen ze 140 kiloton CO2-emissie per jaar. Nog dit jaar zal het zogeheten Circular Steam Project in gebruik worden genomen.

LyondellBasell en Covestro hebben op de Maasvlakte een gezamenlijke fabriek, die propyleenoxide en styreen monomeer produceert. Nu bouwen zij op de Maasvlakte twee nieuwe installaties. Een nieuwe fabriek waarin hun afvalwater door bacteriën wordt omgezet in biogas en schoon water – en een verbrandingsinstallatie. In de verbrandingsinstallatie wordt het productieafval behandeld, ontzout en omgezet in stoom. De stoom is straks een energiebron in de bestaande fabriek voor propyleenoxide en styreen monomeer op de Maasvlakte. Hierdoor ontstaat een circulair proces. ‘We zijn nu bezig met de inbedrijfstelling, in de loop van 2021 gaan de nieuwe installaties hun werk doen", vertelt plantmanager Harm Dijkstra. Hij is heel trots op het project. "Het levert geen druppel extra productie op, en eerlijk gezegd is meer productie normaal gesproken wel het doel van nieuwe investeringen, maar deze keer gaat het puur om een investering in energiebesparing en vermindering van onze CO2-uitstoot. Het is een puur duurzaamheidsproject, dat veel geld kost maar ook veel oplevert als forse bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelen."

Innovatief
Het project, en dan vooral de verbrandingsinstallatie, is heel innovatief. "Op deze installatie hebben we dan ook patent aangevraagd", zegt Harm. Nog een belangrijke 'bijvangst' is dat door het afvalwater zelf te verwerken, LyondellBasell en Covestro ook nog eens 11 kiloton zoutlozing vermijden. "Het zout is nu nog afval, maar we zijn in gesprek met industriële partijen, vervolgt Harm. Mogelijk kunnen zij het zout gebruiken als grondstof, maar zij willen daarvan eerst een proefmonster en dat hebben we nog niet aangezien de installatie nog niet in werking is." Hoewel de nieuwe installatie dit jaar nog zal opstarten, zijn er nu nog allerlei voorbereidingen nodig voor de opstart. "We moeten de bacteriën in de biogasinstallatie 'trainen' om de goede componenten te eten en in de verbrandingsinstallatie moet je heel voorzichtig opwarmen naar de uiteindelijke temperatuur van bijna duizend graden Celsius. Het is geen kwestie van de contactsleutel omdraaien en starten, je moet echt stuk voor stuk de systemen veilig in gebruik nemen. In die fase zitten we momenteel."

Meer circulariteit
Harm is blij met de nieuwe installaties. "Ik vind het een fantastische stap vooruit op weg naar het bereiken van de klimaatdoelen van 2030. En wat mij betreft getuigt het ook van lef van beide bedrijven om zo’n forse investering te doen terwijl er niet direct financieel gewin aan verbonden is. Tegelijkertijd is het ook 'maar' een grote eerste stap naar 2030. We zijn zeker nog niet klaar en zetten de komende jaren meer stappen op weg naar circulariteit. Bijvoorbeeld in mechanische en moleculaire recycling van plastic afval en productie van polymeren uit hernieuwbare grondstoffen."