Buitengewoon lid Bilfinger Tebodin aan het woord

Buitengewoon lid Bilfinger Tebodin aan het woord

Het internationale adviseurs- & ingenieursbureau Bilfinger Tebodin trad in 2008 als een van de eerste bedrijven toe als buitengewoon lid van Deltalinqs. Vanuit het kantoor in Schiedam begeleidt en ondersteunt het bedrijf bij uiteenlopende projecten in het Rotterdamse havengebied. Vandaag is het woord aan Niek Stokman, sales manager regio West, en Harry Snel, manager HSEQ: “Contact met onze klanten was een van onze belangrijkste redenen om lid te worden.”
1-11 Bilfinger Tebodin_Niek Stokman en Harry Snel.jpg

Webinar op 2 november
Als Tebodin heeft het bedrijf een lange geschiedenis in de regio, opgericht in 1945 als Nederlandsch Technisch Bureau voor Ontwikkeling der Industrie. Sinds 2012 maakt het onderdeel uit van het wereldwijde Bilfinger-concern, met een onverminderde regionale focus. “Vanuit Schiedam en Velsen bedienen we wat we noemen ‘regio West’, dat in de praktijk voor een groot deel neerkomt op de Rotterdamse haven", zegt Stokman.

Het Deltalinqs-lidmaatschap kon daarbij niet ontbreken. Snel: “We willen veel doen om kennis te delen en uit te wisselen, daar is Deltalinqs een fantastisch platform voor. In Rotterdams verband gaat het ons vooral om procestechnologie, olie, gas en tegenwoordig ook vaak duurzaamheid.” Op dinsdag 2 november organiseert Bilfinger Tebodin een webinar voor Detalinqs-leden. “Op het vlak van duurzaamheid hebben bedrijven behoefte aan concrete maatregelen die ze kunnen nemen. Wij brengen voor ze in kaart welke stappen ze kunnen doorlopen om hun doelstellingen te behalen. Tijdens ons webinar kunnen we laten zien welke strategische keuzes bedrijven daarin kunnen maken", blikt Snel vooruit.

Goed op koers
De laatste jaren is het bedrijf steeds vaker betrokken bij verduurzamingsopgaven en heeft het op dat vlak inmiddels behoorlijk wat expertise in huis. Stokman: “Projecten rondom waterstof, elektrificatie, efficiëntie en co2-reductie zijn allemaal heel actueel, maar we begeleiden ook nog steeds bedrijven met vergunningstrajecten. Vaak wel rondom procesindustrie.” Daarbij zijn de bedrijven in de haven goed op weg, constateert Stokman. “De haven van Rotterdam ligt goed op koers en ik vraag mij af of het sneller kan. Van huis uit is de industrie wat conservatief, maar toch zie je allerlei bedrijven verduurzamen. Het lijkt op een diesellocomotief: als het eenmaal op stoom komt dan gaat het wel”, zegt Stokman. Dat het tempo niet hoger kan, heeft volgens hem verschillende oorzaken. “Het heeft met investeringsruimte te maken, maar ook met beschikbaar personeel. Op elk niveau zijn er mensen nodig in onze sector. Het gaat dan niet alleen om hoeveel vrije dagen of salaris er door bedrijven wordt geboden, maar ook om de projecten waaraan het personeel kan werken. We merken dat nieuwe mensen willen bijdragen aan verduurzamingsprojecten en we zien dat ook als een manier om medewerkers aan ons te binden.”

Daarbij kwam afgelopen jaar de coronacrisis. Snel: “Onze installatiekennis kwam goed van pas bij het adviseren over hoe besmettingen te voorkomen. Op het gebied van ventilatie hebben we bijvoorbeeld scholen geholpen en bij een producent van een coronavaccin hielpen we met het vergroten van de productiecapaciteit en voor de landelijke distributie de opslagcapaciteit van de koelcellen. Onze kennis bleek in coronatijd op meerdere vlakken heel nuttig."

Meer informatie?
E-mail: niek.stokman@bilfinger.com, tel.: 06 - 52 69 41 35.