Succesvolle Deltalinqs-opleiding Energietransitie

Succesvolle Deltalinqs-opleiding Energietransitie

De opleiding Energietransitie is eind november afgerond met een schat aan nieuwe ideeën, kennismakingen en kruisbestuivingen. Deelnemers zijn enthousiast over de afwisseling, de mogelijkheden en de opgedane kennis.

"Alleen al de groepssamenstelling vond ik heel interessant", zegt deelnemer Floris van Nouhuijs, energy management coördinator bij Van Oord. "Die was namelijk heel divers, waardoor je problemen vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken. We werden uitgedaagd om te denken als een startup. Dat betekende dat we onze dagelijkse werkkaders even los moesten laten en een business case gingen ontwikkelen rondom een energie-uitdaging van het bedrijf. Voor mij was dat een flexibele brandstofcel, die schepen in staat zou stellen om op verschillende brandstoffen te varen. Dat zou een fantastische optie zijn om de vloot te verduurzamen en tegelijkertijd rekening te houden met wereldwijde inzetbaarheid en de c die nu eenmaal gepaard gaat met een nieuw schip. Ik ben zeker van plan om verder onderzoek te doen naar de haalbaarheid van dit idee."

Inspirerende locaties & gedreven sprekers
Naast de mooie ideeën en de diversiteit van de deelnemers prijst Floris ook de locaties van de cursus en de gedreven sprekers. "De RDM Campus, met zijn waterstoflab en vele andere startups en onderwijs, is een inspirerende omgeving, net als de Green Village van de TU Delft waar allerlei duurzame energieconcepten in de praktijk worden getest. André Faaij, distinguished professor energy system analysis, was één van de sprekers die duidelijk niet schrikt van de opgave en complexiteit van de systeemtransitie die gaande is. Hij is positief over de mogelijkheden die binnen rap tempo ontstaan door nieuwe, steeds goedkoper wordende technologie."

Positieve vibe
Deltalinqs Energy Forum ontwikkelde de opleiding samen met capital H, de TU Delft en New Energy Coalition. Organisator Martine van Veelen: "De cursus levert een heel positieve vibe op. Juist door de goede mix aan deelnemers merk je hoe complex de energietransitie is: het gaat niet om één uitdaging maar om een echte systeemtransitie die we samen moeten vormgeven en doormaken. Daarbij is een extra uitdaging dat sommige bedrijven in handen zijn van venture capitalists, die een kortere investeringshorizon hebben dan je idealiter zou willen. Daarom vond ik het extra positief dat één van de deelnemers van zo’n bedrijf toch de stoute schoenen aantrekt en ‘zijn’ projectplan gaat pitchen. Er zijn ongelofelijk veel goede ideeën uitgewerkt en de cursus zal zeker een vervolg krijgen."