Haven van de toekomst tijdens SmartPort Summit 2018

Haven van de toekomst tijdens SmartPort Summit 2018

Hoe ziet de Rotterdamse Haven eruit in 2050? Wat zijn hierbij de nieuwe vraagstukken en hoe kunnen we alle ontwikkelde kennis hierop toepassen? Dat waren de thema's van de SmartPort Summit 2018.

SmartPort is een samenwerkingsverband van het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, TNO, Deltares, Erasmus Universiteit en Technische Universiteit Delft. Hun ‘Smart Port Summit’ werd gehouden op 15 november in Ahoy, Rotterdam. Het was een bijeenkomst met veel afwisseling. Een unieke samenstelling van diverse spelers uit het innovatie ecosysteem presenteerde zich in de Innovation Street. Hier konden de deelnemers een indruk krijgen van enkele innovaties die het verschil kunnen maken in de transitie van de haven. Mel Kroon & Siebren Zijlstra deelde een inspirerende presentatie over de snelheid van de energietransitie. De positieve boodschap, die de heren op ludieke wijze brachten, ging met name over het belang van samenwerking en de snelheid van schakelen voor zowel de bedrijven, overheid en de wetenschap.

Challenges: energietransitie en waterpeil
Tijdens de SmartPort Summit hebben ruim 200 personen challenges gespeeld. De uitdagingen waren: de energietransitie en extreem hoog en laag water op de Rijn. Daarbij haalden veel actieplannen de eindstreep, met veel creatieve ideeën. Bij de energietransitie werd het belang van investeringen in de energie-infrastructuur en innovatietrajecten zoals elektrificatie van groot belang geacht. De spelers bij de challenges rond extreem hoog en laag water onderschreven het belang van datadeling rond waterstanden en aankomsttijden om de logistiek flexibeler te maken.

Complexiteit vereist samenwerking
De summit werd hoog gewaardeerd door de deelnemers. "Tijdens de energietransitie-challenge was er gelegenheid om in de huid van een ander te kruipen, het perspectief van een andere stakeholder te beleven. Volgens mij kan dat bijdragen om elkaar in de praktijk nog beter te begrijpen en de dringend noodzakelijke samenwerking te bevorderen. Een geslaagde interactieve middag", zei Hedda Eggeling, corporate strateeg Havenbedrijf Rotterdam over de summit. Eric van Heck, professor of information management and markets Erasmus Universiteit Rotterdam, voegde daaraan toe: "De energietransitie-challenge is een geweldige leerervaring omdat duidelijk wordt dat de transitie - met diverse stakeholders - complex is en dat alleen een gedeelde urgentie en samenwerking tot gezamenlijke resultaten zal leiden."