Nieuwe demiwaterfabriek meert aan op de Maasvlakte

Nieuwe demiwaterfabriek meert aan op de Maasvlakte

Vier reusachtige tanks bereikten over water hun thuishaven op de Maasvlakte, waar Evides Industriewater een tweede fabriek voor gedemineraliseerd water bouwt.

Bedrijven gebruiken dit demiwater voor hun productieprocessen. In de nieuwe fabriek wordt een aantal duurzame mogelijkheden voor de productie van demiwater gerealiseerd.

De demiwaterfabriek aan de Dolfijnweg op de Maasvlakte krijgt een capaciteit van 800 m3 per uur. De fabriek neemt water in uit het Brielse Meer, dat in een aantal hoofdstappen wordt gezuiverd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een combinatie van technologieën: de Dissolved Air Flotation (DAF), ionenwisselingstechnologie (IX) en membraantechologie RO. In deze combinatie maakt de omgekeerde osmose (RO) het systeem minder afhankelijk van de zoutconcentratie in het water uit het Brielse Meer.

Nieuw zijn ook de slibdroogbedden naast de fabriek, waar het slib uit het ingenomen water op natuurlijke wijze kan bezinken. Dit vraagt wel veel ruimte, maar deze methode is duurzamer dan de mechanische slibontwatering die de nodige energie en chemicaliën (polymeren) vraagt. Dit demiwater zal dan ook vrij zijn van polymeren.

De planning is dat Evides de DWP Maasvlakte eind 2017 in bedrijf kan nemen.