Europa moet meer prioriteit geven aan hergebruik van secundaire grondstoffen
Op initiatief van het Huis van de Nederlandse Provincies en de deelstaat Baden-Württemberg vond op 27 maart in Brussel een bijeenkomst plaats over de herziening van de EU Bioeconomy Strategy.
Centraal stond de vraag hoe de nieuwe regelgeving beter kan aansluiten op praktijkervaringen. Naast vertegenwoordigers van innovatieve bedrijven, regionale overheden en de Europese Commissie, nam ook Deltalinqs deel aan de bijeenkomst.
Directe aanleiding voor de bijeenkomst vormde een position paper van de twee organiserende partijen. Hierin roepen zij de Europese Commissie op om meer prioriteit te geven aan alle typen secundaire grondstoffen, oftewel materialen die afkomstig zijn uit hergebruikte afvalstromen, zoals afval uit de voedingsindustrie, gerecycled plastic of reststoffen uit de industrie. Op dit moment ligt de focus namelijk sterk op ‘virgin’ biomassa; nieuwe grondstoffen die direct uit de natuur worden gewonnen, zoals hout of plantaardige oliën.
Behoefte aan Europese harmonisatie einde-afvalstatus
Eén van de meest genoemde knelpunten was het gebrek aan harmonisatie van de einde-afvalstatus binnen Europa. Verschillen in nationale wetgeving zorgen niet alleen voor juridische onzekerheid, maar belemmeren ook de opschaling van circulaire innovaties. Eline van Krimpen, projectleider Circulaire Economie bij Deltalinqs, verzorgde een presentatie. “Dankzij onze nauwe samenwerking met een brede groep industriële partijen binnen het Rotterdamse havencluster, kon ik vele praktijkvoorbeelden delen. Deze casuïstiek maakte duidelijk indruk en onderstreepte de noodzaak tot veranderingen in Europees beleid.”
Europese vraagstimulering
Eline bracht ook het urgente probleem van gebrekkige marktvraag naar duurzame producten onder de aandacht. “Ondanks technische haalbaarheid en investeringsbereidheid, blijft opschaling uit doordat duurzame alternatieven moeilijk kunnen concurreren met fossiele varianten. Europese vraagstimulering is noodzakelijk om deze markten in beweging te krijgen.”
Grensoverschrijdend transport
Daarnaast benadrukte zij dat het vervangen van fossiele grondstoffen onmogelijk is zonder voldoende toegang tot duurzame alternatieven. “Daarom moet regelgeving het gebruik van secundaire grondstoffen actief mogelijk maken. Naast harmonisatie van de einde-afvalwetgeving op Europees niveau vraagt dit om het faciliteren van grensoverschrijdend transport van secundaire grondstoffen. Rotterdam produceert voor Europa, maar heeft slechts beperkte volumes nationale secundaire grondstoffen. Zonder toegang tot de Europese markt blijft het schaalpotentieel van de Rotterdamse haven onbenut.”
Waardevol
Door concrete voorbeelden aan te dragen, leverden de deelnemers waardevolle input voor de ontwikkeling van de herziene EU Bioeconomy Strategy die de basis vormt voor beleidsontwikkeling. Te meer daar de vertegenwoordigers van de Europese Commissie aangaven veel behoefte te hebben aan praktijkervaringen. Dit helpt hen om beter te begrijpen wat de gevolgen en implicaties zijn van regelgeving die in Brussel wordt gemaakt.
Naast Deltalinqs, namen onder meer Cirtec, Fraunhofer Institute, Wetsus, PreZero, Uppact, Cosun, Groene Chemie Nieuwe Economie, Groningen Seaports en Umwelttechnik BW deel aan de bijeenkomst.
Position paper Deltalinqs
Voor het evenement werd de deelnemers onder meer gevraagd een position paper op te stellen voor de ontwikkeling van de EU Bioeconomy Strategy. Die van Deltalinqs is hier te vinden.