Energiecoöperaties op bezoek bij Air Products

Energiecoöperaties op bezoek bij Air Products

Onlangs bracht een aantal leden van verschillende Rotterdamse energiecoöperaties, verenigd in de koepelorganisatie Energie van Rotterdam, een bezoek aan Air Products. Tijdens dit bezoek kregen zij  uitleg over de waterstoftransitie en het verloop daarvan. Als wereldwijde leverancier van gassen, apparatuur en diensten voor diverse sectoren en toepassingen, lichtte Air Products toe wat zij precies doen, hoe de energietransitie werkt en wat er allemaal gebeurt in de achtertuin van bewoners; de Rotterdamse haven.

Het werkbezoek vond plaats in navolging van de bijeenkomst ‘Samen aan de slag voor een (meer) inclusieve energietransitie’ die Anne-Marie Spierings als klimaataanjager van de gemeente Rotterdam vanuit Deltalinqs organiseerde in oktober 2024 in samenwerking met gemeente Rotterdam en de number 5 foundation. Doel van die bijeenkomst was om samen met burgerinitiatieven zoals energiecoöperaties, bedrijven uit de haven en andere belanghebbenden van gedachten te wisselen over de energietransitie in de regio Rotterdam. Een van de conclusies die hieruit voortkwam, was dat veel mensen de havenbedrijven niet meer kennen. Om de afstand tussen de bedrijven en omwonenden te verkleinen, werd voorgesteld om excursies naar Rotterdamse havenbedrijven te organiseren. Het bezoek aan Air Products was hiervan het eerste, concrete resultaat.

Tijdens het bezoek vertelde Air Products dat het over een échte transitie gaat (het gaat met de nodige tussenstappen) en dat er niet morgen al groene waterstof beschikbaar is. “We gaan van grijze waterstof naar blauwe waterstof (met opslag van CO2 in de Noordzee), en daarna naar groen. ”Ook over de complexiteit van die transitie en wat ervoor nodig is, kregen we toelichting,” vertelt Yvette Prinsen van Energie van Rotterdam.

Rol van groene waterstof
De rol van groene waterstof kwam uitgebreid aan bod. Het is onderdeel van de energietransitie, maar zal met name worden benut voor (zwaar) transport en het creëren van hoge temperatuur warmte in de fabrieken. “Groene waterstof wordt dus geen vervanging van zonne- en windenergie voor het opwekken van stroom voor onze huizen,” vervolgt Yvette, “Die discussie en de onduidelijkheid daarover, speelt veel in onze achterban. Ons bezoek aan Air Products heeft dat goed duidelijk gemaakt.” 

Ook voor niet-techneuten
De uitleg van Air Products was ook voor mensen met een iets minder technische of scheikundige achtergrond, goed te volgen, aldus Energie van Rotterdam. “Wat daarbij goed werkte, ook in het doorvertellen naar anderen, waren de voorbeelden van hoeveelheden: naast de harde cijfers ook de vertaling naar aantallen autoritten, bijvoorbeeld.” De leden van de energiecoöperaties kijken dan ook terug op een interessante middag, “Zowel de presentaties als het bezoek aan de vloeibare waterstofopslag op het terrein van Air Products daarna.”

Waardevolle feedback
Ook voor Air Products was het bezoek van Energie van Rotterdam interessant. Theo Horbach, Operations manager bij Air Products: ”In het kader van de nieuwe omgevingswet is er nu veel aandacht voor het participatietraject tijdens vergunningaanvragen. Voor onze grote projecten op het gebied van de energietransitie hebben we al vele bijeenkomsten georganiseerd met omwonenden. Van Hoek van Holland tot Maassluis en van Rozenburg tot Oostvoorne. Van de vrijwilligers van Energie van Rotterdam leerden we hoe we onze boodschap het beste kunnen overbrengen aan omwonenden. De boodschap was dat omwonenden het gevoel willen hebben dat ze op de één of andere manier invloed kunnen hebben op de grote veranderingen om hun heen. Heel waardevolle feedback voor ons.”