Vergaande energiebesparing mogelijk met Energie Innovatie Studies

Vergaande energiebesparing mogelijk met Energie Innovatie Studies

Samen met Deltalinqs en iTanks voert Water Energy Solutions zogeheten Energie Innovatie Studies (EIS) uit op basis van no cure no pay. In de afgelopen jaren leidde de samenwerking tot vele successen. En ook dit jaar is de interesse voor de EIS groot.

Chemisch technoloog Lianne Bril legt uit: "Water Energy Solutions is ontstaan als startup van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Samen met de RUG hebben we een nieuwe methodiek ontwikkeld die geschikt is voor het vinden van nieuwe mogelijkheden in complexe situaties. De methodiek, ISPC genaamd, passen we vooral toe bij energie-intensieve industrie. Hierbij helpen we bedrijven met energiebesparing en hun verduurzamingsstrategie. Specifiek voor energiebesparing in de EIS-trajecten gaan we altijd voor tenminste 20% energiebesparing met terugverdientijden onder de 3 jaar. En tot nog toe lukt dat."

Eén geheel
"Uniek in onze aanpak bij een EIS", vervolgt Lianne, "is dat we naar een fabriek kijken als één geheel vanuit een utiliteitsperspectief. Assetowners zelf zijn vaak gefocust op afzonderlijke onderdelen: op plek x moet een destillatiekolom vervangen worden, misschien kunnen we op plek y een warmtepomp gebruiken of gaan we ergens anders warmte terugwinnen. Wij brengen, volgens de ISPC-methodiek, eerst de complete fabriek met alle inkomende en uitgaande stromen in kaart. Vanaf daar gaan we 'de diepte in' met de focus op interactie tussen utiliteiten en kernprocessen. Vervolgens zetten we in op innovatieve concepten op basis van bewezen technologie."

Voordelen
Aan de EIS zitten verschillende voordelen. Een EIS gaat verder dan energiebesparing. Lianne: "Je wilt de mogelijkheden voor conceptwijziging vinden. Dat brengt je het meest. We kijken daarbij ook kritisch naar wat een productieproces fundamenteel zou moeten doen. Hierbij combineren we energiebesparing met verduurzaming, de bottlenecking van kernprocessen en reductie van onderhoudskosten. De energiebesparingsmogelijkheden zijn daarmee vanuit de verschillende expertises binnen de fabrieken getoetst en gevalideerd."

Timing
Onderdeel van de EIS is om samen met het management van een productielocatie een plan te maken waarin wordt vastgelegd welke projecten eerst uitgevoerd worden en welke interne en externe resources daarvoor nodig zijn. "De timing is van projecten is daarbij essentieel, waarbij wij steeds vaker zien dat levertijden van apparatuur niet alleen een uitdaging vormen, ook de mensen die nodig zijn om alles uit te werken en te implementeren zijn niet onbeperkt beschikbaar. Een realistische planning is dus essentieel, met energiemaatregelen die je daarbij vanuit een strategisch oogpunt wel of niet, of misschien later, uitvoert."

No cure no pay
Deelnemen aan een EIS is mogelijk voor Deltalinqs-leden. En het mooie is dat er een no cure no pay optie wordt aangeboden. Deze optie wordt financieel ondersteund door de provincie Zuid-Holland. Wanneer er geen energiebesparing gevonden wordt van minimaal 10% met terugverdientijden onder de vier jaar, wordt het project vergoed door de subsidie vanuit de provincie. "Die 10% is lager dan onze eigen doelstelling van 20% en daarmee misschien wat defensief", stelt Lianne, "maar we willen natuurlijk ook graag de verwachtingen waarmaken. Tot nog toe zitten we altijd ruim boven de doelstelling. We hebben zelfs een uitschieter van meer dan 60% gehad. Dit soort besparingen bereik je niet met een standaard energiescan. De EIS gaat veel verder. Houd er rekening mee dat een EIS-traject rond een half jaar duurt. Daar staat dan ook relatief veel tegenover. Ik hoop in ieder geval dat we ook de komende jaren hele mooie resultaten kunnen boeken voor de bedrijven in het Rotterdamse havengebied."