Verduurzaam én bespaar geld met het hoogwaardiger verwerken van uw afvalstromen!

Verduurzaam én bespaar geld met het hoogwaardiger verwerken van uw afvalstromen!

Circulariteit in het Rotterdamse havengebied krijgt een impuls. Via een door het Havenbedrijf Rotterdam gesponsorde pilot met geoFluxus kunnen bedrijven hun afvalstromen die laagwaardig verwerkt worden gratis in kaart brengen en betere alternatieven in beeld krijgen. Goed voor het klimaat en voor circulariteit.

Én bedrijven kunnen er door het vinden van alternatieve routes mogelijk verwerkingskosten mee besparen. In Rotterdam doen al verschillende grote bedrijven mee en er is nog plek voor een paar nieuwe deelnemers

Regelmatig worden de afvalstromen van veel bedrijven niet op de meest hoogwaardige manier verwerkt. Zo belanden ze bijvoorbeeld in de afvalverbrandingsovens, terwijl ze ook gerecycled zouden kunnen worden. Dat moet anders en beter kunnen, dachten ze bij de TU Delft-startup geoFluxus. Na een succesvolle pilot in Amsterdam nam het Havenbedrijf Rotterdam contact met hen op om een nieuwe pilot te starten in de Rotterdamse industrie.

Afvalprofiel
"Met behulp van het zogeheten Afvalprofielplatform brengt geoFluxus in kaart welke reststromen er op je site worden verwerkt of afgevoerd en vooral welke alternatieven er zijn ten opzichte van je huidige verwerkingsmethoden", vertelt Eline van Krimpen, Projectleider Circulair bij Deltalinqs. "Het Afvalprofiel kun je zien als een online vergelijkingsplatform zoals Independer. Het is een gebruiksvriendelijk platform dat op basis van gerapporteerde data bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) in een paar klikken de afvalstromen van bedrijven in het havengebied inzichtelijk kan maken. Bedrijven hoeven hiervoor zelf geen data aan te leveren, omdat de brondata openbaar opvraagbaar is. Het platform biedt de mogelijkheid om de huidige afvalverwerking van het bedrijf te vergelijken met betere alternatieven op basis van prijs, duurzame verwerking en CO2-uitstoot. Dit laatste is van groot belang voor bedrijven, als het gaat om circulariteit en verduurzaming."

Goud van de circulaire economie
"Veel bedrijven realiseren zich dat in 2050 de gehele economie circulair moet zijn", vervolgt Eline. "Maar het aankomende grondstoffentekort is naar mijn mening nog onderbelicht. Dat gaat namelijk al veel eerder een serieuze uitdaging vormen. Reststromen zijn het goud van de circulaire economie! Je kunt het zien als laaghangend fruit, want op weg naar de circulaire economie zijn veel systeemveranderingen nodig. Bijvoorbeeld in het businessmodel of de regulering. Maar hoogwaardiger verwerking van afvalstromen is een betrekkelijk eenvoudige en snel lonende start. Des te beter om nu al in kaart te brengen of er bij uw bedrijf mogelijke afvalstromen zijn die hoogwaardiger te verwerken zijn. Denk bijvoorbeeld aan afvalstromen die je kunt omzetten in circulaire kunststoffen. En die inventarisatie kan dus nu ook nog eens helemaal gratis! Via bemiddeling door het Deltalinqs Climate Program doen nu al verschillende bedrijven mee aan de Rotterdamse pilot, waaronder een toeleverancier aan de kunststoffenindustrie."

Nog plek voor enkele deelnemers
Het Havenbedrijf Rotterdam zoekt nog enkele deelnemende bedrijven voor de pilot. Heeft u interesse in deelname hieraan? Neem dan contact op met Frank Schilperoort, mobiel: 06-50161243.