Succesvolle voorbeelden van energie-innovatie-studies

Succesvolle voorbeelden van energie-innovatie-studies

Twee succesvolle voorbeelden van het inzetten van een energie-innovatie-studie stonden centraal tijdens een werkbezoek op 31 augustus. Een delegatie van Deltalinqs en de provincie Zuid-Holland zag met eigen ogen hoe Shin-Etsu PVC en Koole Terminals hun energie-efficiency vergroten, elektrificatie inzetten en aardgas vervangen door restwarmte in hun productieproces.

Op de locatie van Shin-Etsu’s PVC-fabriek begon het werkbezoek. Daar legde Sustainability Manager Albert Keukens uit hoe de studie bijdroeg aan meer energie-efficiency. Onder andere op basis van de resultaten besloot Shin-Etsu om een nieuwe drooginstallatie aan te schaffen, die gebruikmaakt van warmteterugwinning. Ook gaat het bedrijf warmtepompen inzetten en was Shin-Etsu dankzij de studie precies op tijd met het aanvragen van een extra elektriciteitsaansluiting daarvoor bij netbeheerder Stedin. Want nieuwe elektriciteitsaanvragen komen namelijk inmiddels op een wachtlijst.

Circulariteit
Vanuit de provincie was ook grote belangstelling voor de manier waarop Shin-Etsu produceert. Er kwamen veel vragen over circulariteit. Daarbij zit Shin-Etsu in een bijzondere situatie. Hun producten worden gebruikt in de bouw, huizen en andere toepassingen met vaak een lange levensduur. PVC-recycling is mechanisch zeer goed mogelijk, maar omdat toepassingen zo lang meegaan (soms wel meer dan zeventig jaar) is er een tekort aan opnieuw te gebruiken PVC.

Biobased
Ook is Shin-Etsu bezig met de productie van biobased PVC. PVC maak je namelijk uit chloor (afkomstig uit zout) en etheen (nu nog meestal afkomstig uit aardolie, maar ook te winnen uit biologische grondstoffen). Ook hier is het bij de productie lastig om aan voldoende grondstoffen te komen, omdat er veel biologische grondstoffen door andere bedrijven worden aangekocht voor de productie van biobrandstoffen, zoals duurzame kerosine.

Stoomnetwerk
Het vervolg van dit werkbezoek vond plaats bij Koole Terminals. Hier ging de aandacht vooral uit naar de aanleg van een stoomnetwerk, samen met hun buurbedrijf Reko. Daarmee kan Koole aanzienlijk besparen op het gebruik van aardgas voor de verwarming van hun opslagtanks.

Concrete resultaten
"Ik vind het mooi om te zien dat de energie-innovatie-studies, die we vanuit de provincie in de afgelopen periode behoorlijk hebben gepromoot, nu tot concrete resultaten leiden", zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu. "In een goede samenwerking met Deltalinqs als vertegenwoordiger van de bedrijven in het Rotterdamse havengebied, merken we nu dat de transitie echt op gang komt, en energie-efficiency blijft daarin een belangrijke stap. Ik zie dat bedrijven hun taak in CO2-reductie heel serieus nemen en ben blij dat wij hen hiermee kunnen ondersteunen. We mogen trots zijn op de vele initiatieven die er in onze haven op verduurzamingsgebied genomen worden. Want vergeet niet dat hier megabedragen in omgaan: de investeringen die bedrijven doen, lopen in de miljarden euro’s. De transitie naar minder energiegebruik, biobased grondstoffen en circulariteit krijgt nu echt vorm. De samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en Deltalinqs speelt daarin een aanjagende rol."

No cure no pay
Deelnemen aan een energie-innovatie-studie is mogelijk voor Deltalinqs-leden. En het mooie is dat er een no cure no pay optie wordt aangeboden. Deze optie wordt financieel ondersteund door de provincie Zuid-Holland. Wanneer er geen energiebesparing gevonden wordt van minimaal 10% met terugverdientijden onder de vier jaar, wordt het project vergoed door de subsidie vanuit de provincie.