Succesvol werkbezoek Nationaal Klimaat Platform aan haven Rotterdam

Succesvol werkbezoek Nationaal Klimaat Platform aan haven Rotterdam

Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, bracht op 15 december een werkbezoek aan het Rotterdamse havengebied. Het werkbezoek werd georganiseerd door het Deltalinqs Climate Program. Ook gedeputeerde Baljeu, verantwoordelijk voor onder meer de haven, was bij het werkbezoek aanwezig. Er waren inspirerende ontmoetingen met toonaangevende bedrijven, zoals Koole Tankstorage Botlek, Huntsman en Gunvor.

Energietransitie in actie
Tijdens het ochtendprogramma werden de deelnemers meegenomen in de transitie naar een duurzame economie. Bijvoorbeeld via presentaties over ketensamenwerking en concrete voorbeelden van verduurzaming. De rondleiding bij Koole gaf een levendig beeld van de energietransitie in actie.

Markt voor duurzame producten creëren
Tijdens het lunchgedeelte deelden Nobian, ShinEtsu, Varo, Lyondell Basell en Huntsman inzichten over het chemische cluster en wereldwijde versus lokale uitdagingen in duurzaamheid. Dat leidde tot interessante gesprekken over hoe een markt voor duurzame producten gecreëerd kan worden. Kan de overheid hier met haar grote inkoopvolume een rol in spelen? Is normering van de eindmarkt nodig, zoals verplichte percentages circulaire grondstoffen in eindproducten? En hoe voorkom je dat vergroening van het ene materiaal tot een prijsstijging leidt waardoor dit materiaal wordt verdrongen door een veel minder duurzaam materiaal? Daarnaast kwam Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan bod. Voor hernieuwbare energie is een convenant (Hernieuwbare energie | IMVO-convenanten) opgesteld. Er is gesproken over nut en noodzaak van een IMVO-convenant voor groene grondstoffen.

Netcongestie-oplossingen
Het middagprogramma concentreerde zich op netcongestie-oplossingen, met boeiende bijdragen van Gunvor, EQUANS, PortLiner, Quinteq en Battolyser. Mirjam Pronk van Blijstroom deelde een waardevol perspectief vanuit de lokale energiecoöperaties. Zij ontwikkelen zonnedaken en zonnecarports voor de aangesloten leden. Maar er zijn meer leden dan beschikbare daken of parkeerterreinen. De vraag is nu of bedrijven in de haven hun dak beschikbaar willen stellen aan de lokale energiecoöperaties. Mocht u hierin interesse hebben, stuur dan een e-mail aan kaan@deltalinqs.nl.

Toekomstige samenwerkingen
Het werkbezoek heeft niet alleen inzichten opgeleverd over duurzame bedrijfspraktijken, maar heeft ook de basis gelegd voor toekomstige samenwerkingen. Na afloop zei Kees Vendrik over het werkbezoek: ‘Ook in de haven van Rotterdam is de duurzame transitie in volle gang. Dat zie ik op veel meer plekken in Nederland. Dat hebben we hard nodig, en dat is heel goed nieuws. Voor de ondernemers, de bewoners van Rotterdam en de economie van Nederland en de buurlanden. Ik neem de verhalen en inspiratie van deze Rotterdamse duurzame doeners graag mee in ons werk. En ik heb goed genoteerd wat de knelpunten zijn. We zullen dat vanuit het Nationaal Klimaat Platform in Den Haag agenderen.’

Het Deltalinqs Climate Program ziet uit naar vervolgstappen op weg naar een duurzamere toekomst.