LyondellBasell geeft vorm aan circulaire toekomst

LyondellBasell geeft vorm aan circulaire toekomst

LyondellBasell, een leider in de wereldwijde chemische industrie en Deltalinqs-lid, creëert oplossingen voor een duurzaam dagelijks leven. Onlangs lanceerde het bedrijf een nieuwe drieledige bedrijfsstrategie: uitbreiden en verbeteren van de kernactiviteiten, realiseren van winstgevende bedrijfsactiviteiten voor circulaire en koolstofarme oplossingen en verbeteren van de prestaties en cultuur, gericht op waardecreatie.

Het chemiebedrijf zet zich in voor het verlagen van de CO2-uitstoot en het recyclen van plastic. LyondellBasell doet dit onder andere met haar productlijn Circulen. Deze circulaire (plastic) polymeren zijn gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare bronnen en vind je terug in bijvoorbeeld koffers van Samsonite.

Drie soorten
Yvonne van der Laan, Executive Vice President Circular & Low Carbon Solutions: Met Circulen bieden we klanten en merkeigenaren duurzame oplossingen om hen te helpen voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van recycling en een lagere CO2-voetafdruk in 2030 en daarna. We bieden drie soorten: CirculenRecover, plastic gemaakt van plastic afval door middel van mechanische recycling. CirculenRevive, gemaakt met behulp van een geavanceerd recyclingproces om kunststofafval om te zetten naar moleculair niveau, waarna het wordt gebruikt als grondstof in onze normale productieprocessen voor de productie van nieuwe polymeren. En de derde productlijn is CirculenRenew, polymeren gemaakt van hernieuwbare grondstoffen uit biobased afval en restoliën, zoals afgewerkte bakolie.”

Op naar 2 miljoen ton
Sinds eind april is LyondellBasell bovendien volledig eigenaar van Quality Circular Polymers (QCP), een Nederlands bedrijf in mechanische plasticrecycling dat producten maakt voor hoogwaardige toepassingen, en voor 50% eigenaar van het Nederlandse Stiphout Industries, een bedrijf dat plastic verpakkingsafval na consumptie inkoopt en verwerkt met een jaarlijkse capaciteit die gelijk is aan de hoeveelheid plastic verpakkingsafval van meer dan 500.000 Nederlanders per jaar. Yvonne van der Laan: “Sinds 2019 hebben we al ruim 175.000 ton aan Circulen producten verkocht. Ons doel is om in 2030 jaarlijks minstens 2 miljoen ton polymeren uit gerecyclede of hernieuwbare bronnen te produceren en op de markt te brengen.”

Bekijk hier de Circulen video: https://youtu.be/pA_HFFqSSKI.