Jaarplan 2024: Bouwen aan de nieuwe economie

Jaarplan 2024: Bouwen aan de nieuwe economie

‘We bouwen in Rotterdam aan de nieuwe economie. Dat doen we niet omdat het móet, maar omdat we het hier als geen ander kúnnen.' Dat zei programmadirecteur Anne-Marie Spierings tijdens de eindejaarsbijeenkomst over de plannen van het Deltalinqs Climate Program (DCP) voor 2024.

‘Met de Rotterdamse mentaliteit van aanpakken, met onze ondernemerszin, met de vele kennis- en opleidingsinstituten, in een stad die heeft laten zien zichzelf opnieuw op te kunnen bouwen en met een krachtig netwerk tussen alle betrokken partijen. Dat bouwen aan de nieuwe economie doen we staand op de schouders van onze voorgangers die de weg hebben bereid.’

Aanjagen en versnellen
‘We gaan van verbinden, vernieuwen en inspireren, naar aanjagen en inspireren, verbinden en versnellen. We voegen dus aanjagen en versnellen toe, want tempo is belangrijk.’ aldus Anne-Marie.

Letters of cooperation
Het Jaarplan 2024 laat zien vanuit welke visie het Deltalinqs Climate Program in het komende jaar gaat werken. De werkzaamheden zijn ingedeeld in vijf Letters of Cooperation (LOC’s). Elke LOC heeft twee ambassadeurs, die fungeren als strategische adviseurs en als boegbeelden. Als strategische adviseurs helpen ze het DCP-team om de koers goed te bepalen. Hun rol als ambassadeur houdt onder andere in dat zij beschikbaar zijn als sparringpartner bij complexe vraagstukken. Tijdens de eindejaarsbijeenkomst werden de Letters of Cooperation (LOC) symbolisch ondertekend door de ambassadeurs.

Een korte samenvatting van de Letters of Cooperation:

LOC 0: Proces & Overkoepelende onderwerpen

De energie- en grondstoffentransitie zit in een stroomversnelling. Het volgen en bijsturen van beleid, kennisdeling en communicatie, verdere verbetering van het proces van vergunningen verkrijgen, het betrekken van hoofdkantoren en jonge professionals zijn onderdeel van LOC 0, omdat ze steeds weer terugkomen.. Binnen de LOC’s 1 tot en met 4 worden de onderwerpen benoemd waarvan wij verwachten dat ze een belangrijke rol gaan spelen in de transities.

De ambassadeurs voor LOC 0 zijn: Nico van Dooren (Havenbedrijf Rotterdam) en Karen de Lathouder (Eneco).

LOC 1: Elektriciteit & Energiesysteem

De utiliteiten die geleverd worden aan bedrijven en de bijbehorende infrastructuur staan in deze LOC in het middelpunt. Hieronder vallen het transport en de levering van elektriciteit, waterstof, CO2, stoom en warmte. Het verzachten van de gevolgen van de netcongestie zal in 2024 veel aandacht krijgen.

De ambassadeurs voor LOC 1 zijn: David Peters (Stedin) en Jan Overdevest (Waalhaven Group)

LOC 2: Mobiliteit & Duurzaam transport

Duurzaam transport van en naar het Rotterdamse haven-industriële cluster is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van de Rotterdamse haven. Rotterdam is een logistiek knooppunt, de 11e containerhaven van de wereld met 12,5 miljoen containers per jaar in 2022 en 90 miljoen ton droge bulk in 2022. De doorvoer van deze en andere producten kan via pijpleiding, via binnenvaart/coaster, via de weg of via het spoor. Deze LOC richt zich op modal shift naar de meest duurzame en veilige vormen van transport en het verduurzamen van transport over weg en water.

De ambassadeurs voor LOC 2 zijn: Femke Brenninkmeijer (NPRC) en Diederick Luijten (Air Liquide)

LOC 3: Industrie & Havenbedrijven

LOC 3 richt zich op de processen binnen de poorten van de bedrijven. De zaken rondom energiebesparing, eigen opwek van elektriciteit, elektrificatie, waterstof(dragers), CCU/CCS en duurzame aanbestedingen en inkoop worden hierin opgepakt.

De ambassadeurs voor LOC 3 zijn: Natalya Rijk (bp) en Rene Peters (TNO).

LOC 4: Grondstoffen

Naast de welbekende CO2-reductiedoelstellingen, wil Nederland in 2030 voor 50% circulair zijn en in 2050 100% circulair. Dat staat in het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’. De grondstoffentransitie is belangrijk, omdat er veel CO2-uitstoot gepaard gaat met winning en afdanking van grondstoffen (scope 3 emissies). Circulaire grondstoffen zijn op dit moment nog maar in beperkte hoeveelheden beschikbaar en vaak wil de klant er nog niet voor betalen. In dit LOC gaan we aan de slag met enkele projecten om verdere stappen te gaan zetten naar meer circulariteit.

De ambassadeurs voor LOC 4 zijn: Sabine Biesheuvel (BlueCity) en Arend Jan Zeeuw (Huntsman).

Het volledige Jaarplan 2024 is hier te downloaden.