Elektriciteitsnet haven moet nationale prioriteit zijn

Elektriciteitsnet haven moet nationale prioriteit zijn

Deltalinqs heeft samen met het Havenbedrijf Rotterdam zienswijzen ingediend op de concept investeringsplannen van TenneT en Stedin. Hierin pleiten we voor versnelling van de aanleg van elektriciteitsinfrastructuur en meer prioriteit voor het Rotterdamse havengebied.

TenneT en Stedin maken eens in de twee jaar een nieuw investeringsplan. Daarin staat in welke projecten de netwerkbedrijven de komende tien jaar gaan investeren. De concepten van deze plannen hebben in november ter inzage gelegen. Hoewel beide bedrijven jaar op jaar meer investeren in de elektriciteitsnetten, blijft het elektriciteitsnet in grote delen van de Rotterdamse haven voorlopig overbelast. Daardoor kunnen nieuwe aanvragen om aansluitingen of uitbreiding van capaciteit niet worden toegekend. Ook staan er al meer dan 100 aanvragen in de wachtrij. Ook deze worden de komende jaren niet toegekend.

Andere keuzes nodig
Deltalinqs constateert dat er, naast de inzet van de netbeheerders, andere keuzes nodig zijn. Het haven industrieel complex (HIC) is van nationaal belang voor onze economie, werkgelegenheid, innovatiekracht en voor het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen (bijdrage 40% ). Dit zien we onvoldoende terug in de investeringsplannen van TenneT en Stedin. We vinden dat ons cluster tot prioritair gebied moet worden aangewezen voor het oplossen van de netcongestie. Dat betekent dat alle projecten, óók die van Stedin, moeten worden opgenomen in het nationale MIEK (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat).

Onacceptabele vertraging
Uit het concept investeringsplan van TenneT blijkt verder dat er bij enkele projecten in het HIC vertraging is opgetreden. Deltalinqs vindt dit onacceptabel en verzoekt in de zienswijze alles in het werk te stellen om deze vertraging weer in te lopen en liefst de projecten in het HIC juist verder te versnellen.

De zienswijzen zijn hier te bekijken: