40 miljoen euro beschikbaar voor innovaties in groene waterstof en groene chemie

40 miljoen euro beschikbaar voor innovaties in groene waterstof en groene chemie

Bedrijven die investeren in innovaties voor waterstof kunnen vanaf 3 juli subsidie aanvragen uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). We wekken steeds meer groene elektriciteit op waarbij veel afhangt van het weer, zoals bij zonne- en windenergie. Productie van waterstof is een belangrijke manier om energie op te slaan.

We moeten kunnen vertrouwen op ons energiesysteem. Waterstof is daarnaast een grondstof voor de chemische industrie. Daarom stimuleert de overheid dat bedrijven innovaties ontwikkelen voor hernieuwbare (groene) waterstof en hernieuwbare waterstofdragers.

Binnen dit thema van de subsidieregeling DEI+ kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van één of meer innovatieve producten en diensten. Het gaat dan om producten en diensten die moeten helpen bij:

  • productie van waterstof via waterelektrolyse (het splitsen van water in zuurstof en waterstof met elektriciteit);
  • transport en opslag van waterstof(dragers);
  • vernieuwend gebruik van waterstof(dragers) en duurzaam opgewekte elektronen (‘groene elektronen’) voor duurzame chemische processen en producten in de industrie (‘groene chemie’).

De regeling komt voort uit het Nationaal Groeifondsprogramma 'Groenvermogen van de Nederlandse Economie' (GroenvermogenNL). Dit programma is bedoeld om de productie, opslag, transport en toepassing van groene waterstof versneld mogelijk te maken door krachtenbundeling van kennis en succesvolle innovatie in Nederland. Hiermee kan Nederland een nieuwe industrie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat opbouwen, aldus de RVO. RVO voert deze regeling uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Ondernemers en partijen die geïnteresseerd zijn in DEI+ Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) zijn van harte uitgenodigd voor een online voorlichtingsbijeenkomst op 4 juli 2023. RVO organiseert dit samen met GroenvermogenNL. Meer informatie en een aanmeldmogelijkheid vind je hier.