Shell bouwt grote bioraffinaderij in Pernis

Shell bouwt grote bioraffinaderij in Pernis

Met de komst van een bioraffinaderij begint Shell aan een grote transformatie op de locatie Pernis. Die verandert van een traditionele raffinaderij naar een duurzaam energiepark: het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam.

Op het terrein van de Shell-raffinaderij Pernis komt een grote bioraffinaderij met een capaciteit van 820.000 ton per jaar. De nieuwe installatie gaat in eerste instantie biodiesel maken voor personenauto’s en met name vrachtwagens - voor heel Europa. Later zal naar verwachting ook biokerosine voor vliegtuigen uit de installatie lopen. Sectoren die niet de overstap naar elektrisch kunnen maken, worden door de nieuwe biobrandstoffen een stuk schoner.

Ontzettend trots
General manager Shell Pernis en Deltalinqs Climate Program-ambassadeur Jos van Winsen is er blij mee. ‘Ik ben ontzettend trots dat we met deze grootste investering in Pernis sinds 24 jaar een wezenlijke stap zetten om onze klanten biobrandstof te kunnen leveren. We hebben hiermee een goed antwoord voor die klanten die (nog) niet naar elektriciteit of waterstof voor hun mobiliteit kunnen. Dit project maakt, samen met Porthos en de geplande groene waterstoffabriek van onze raffinaderij echt een Energie- en Chemiepark Rotterdam. Daarmee geven wij de toekomstrichting aan binnen de Shell-groep.’

Afvalstromen
Shell zette begin september het licht voor de miljardeninvestering op groen. De nieuwe installatie maakt gebruik van reststoffen zoals gebruikte kookolie, slachtafvalvetten en plantaardige vetten. En in de toekomst zal het percentage afvalstromen steeds groter worden, is de bedoeling. Palmolie en voedingsgewassen zullen niet als grondstof in de nieuwe installatie belanden.

Vier kerngebieden
Het idee achter de nieuwe bioraffinaderij is het streven om, per saldo, minder CO₂ uit te stoten bij het gebruik van energie. Biobrandstoffen helpen daarbij. Shell wil tot de juiste milieumaatregelen komen om te kunnen voldoen aan het Nederlandse Klimaatakkoord. En, later in de tijd, aan de klimaatdoelen van Parijs. De uitkomst van de zoektocht is dat Shell vier kerngebieden heeft bepaald waarop zijn Rotterdamse energiepark zich richt: duurzame brandstoffen; afvangen, gebruiken en opslag van CO₂; waterstof; duurzame en circulaire chemicaliën.

Drie projecten
Het bedrijf heeft inmiddels drie projecten aangewezen als eerste concrete stappen om de beoogde klimaatdoelen te halen. De nieuwe bioraffinaderij in Rotterdam is er een van. De andere twee zijn de bouw van een waterstoffabriek op de Maasvlakte (Holland Hydrogen 1) en Porthos, het samenwerkingsverband dat bij verschillende industriële partijen in de haven CO₂ die anders de lucht in zou gaan, ophaalt, transporteert en opslaat in een leeg gasveld op de Noordzee.