Nieuwe bioraffinaderij van Neste in Rotterdam is weer een stap dichterbij

Nieuwe bioraffinaderij van Neste in Rotterdam is weer een stap dichterbij

De nieuwe bioraffinaderij van Neste op de Rotterdamse Maasvlakte is weer een stap dichterbij. Het bedrijf maakte een weloverwogen keuze voor Rotterdam. Deltalinqs Climate Program is blij met deze keuze. Een jaar geleden kondigde Neste aan de productiecapaciteit voor hernieuwbare producten in Europa te gaan vergroten. Lange tijd bleef de keuze tussen Porvoo (Finland) of Rotterdam onbekend en dus spannend.

Op beide plekken heeft Neste al een moderne bioraffinaderij staan. Half maart kondigde Neste aan dat het bedrijf na een grondige studie kiest voor Rotterdam. Daarin is gekeken naar verschillende factoren als investeringskosten, de beschikbaarheid van koolstofarme waterstof en de dialoog met de overheid. "Er geldt voor beide locaties een groot aantal positieve factoren, maar het verschil in kosten is beduidend in het voordeel van Rotterdam", zo laat Neste weten. "De belangrijkste aspecten die bijdragen aan het verschil in de totale kosten zijn de logistieke kosten, locatiespecifieke bouwkosten en beschikbaarheid van koolstofarme waterstofvoorzieningen. Daarnaast is de locatie in Porvoo complexer, wat leidt tot een hoger uitvoeringsrisico en een langere constructietijd. Rotterdam profiteert daarbij van de nabijheid van zowel nieuwe afzetmarkten als grondstofbronnen."

1,5 miljard euro
Met de voorgenomen investering van ongeveer € 1,5 miljard bouwt Neste een fabriek die de productiecapaciteit voor hernieuwbare brandstoffen (ook voor de luchtvaart) en hernieuwbare grondstoffen voor de chemische industrie in Nederland in één klap verdubbelt. Daarnaast  krijgt Neste de mogelijkheid om meer verschillende hernieuwbare grondstoffen te verwerken. De effecten van de beoogde investering zijn aanzienlijk. Niet alleen gaat het om meer dan 100 directe arbeidsplaatsen, ook levert de constructie van de fabriek veel werk voor toeleverende bedrijven op. En er wordt circa 3,5 miljoen ton extra uitstoot van broeikasgassen per jaar bespaard door het gebruik van de hernieuwbare producten die Neste straks meer kan produceren. Op de bioraffinaderij hergebruikt Neste laagwaardige rest- en afvalproducten. Naast het produceren van hernieuwbare brandstoffen voor het wegvervoer moet deze beoogde investering ook hernieuwbare grondstoffen voor de chemie en vliegtuigbrandstoffen gaan produceren.

Koploper
"Biobrandstoffen spelen een belangrijke rol in de energie- en grondstoffentransitie", zegt directeur Alice Krekt van het Deltalinqs Climate Program. "Daarom vind ik het mooi dat een koploper in biobrandstoffen als Neste juist voor Rotterdam kiest. Hiermee verstevigt het bedrijf niet alleen zijn eigen positie in ons haven- en industriecomplex, het biedt ook de mogelijkheid om een deel van de Nederlandse brandstofvoorziening sneller te verduurzamen."

"In Singapore bouwen we nu volop aan een uitbreiding van de raffinaderij en het zou heel mooi zijn als we ook voor Rotterdam een positief finaal investeringsbesluit krijgen”, zegt Bart Leenders, vice president global production van Neste. “Het verder vergroten van onze capaciteit is belangrijk om samen met onze klanten de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. De strijd tegen klimaatverandering kan alleen gewonnen worden als bedrijven samenwerken en circulair denken. We kijken dan ook uit naar toekomstige partnerships, bijvoorbeeld in grondstoffen voor de chemie. Het Deltalinqs Climate Program kan daar een faciliterende rol in spelen, want Rotterdam biedt genoeg mogelijkheden."