David Peters (Stedin): "Focus verleggen naar duurzaam energie- en productiesysteem"

David Peters (Stedin): "Focus verleggen naar duurzaam energie- en productiesysteem"

Met vijf ‘Letters Of Cooperation’ (LOC’s) hebben verschillende leden en partners van het Deltalinqs Climate Program afgesproken om in 2020 te werken aan de nieuwe energiemix & infrastructuur, alternatieve brandstoffen & energiedragers en een circulaire haven & industrie. Allemaal met als doel een succesvolle energie- en grondstoffentransitie te realiseren.

Elke LOC heeft ambassadeurs. David Peters (Stedin) is ambassadeur van LOC 1: Energiemix & Infrastructuur in de industrie. Wat speelt hier en hoe ziet hij zijn rol hierin?

Waarom ben je ambassadeur van deze LOC geworden?
"Stedin is een logische partij in deze regio om de veranderingen in het Haven Industrieel Complex (HIC) te koppelen aan de uitdagingen van de gebouwde omgeving en beide perspectieven te verenigen in het systeemperspectief. Een goede visie op het energiesysteem draagt bij aan optimale infrastructuur. Door deze rol te pakken worden we uitgedaagd om continu te blijven leren, innoveren en inspelen op de veranderingen in het HIC."

Wat is het belangrijkste doel van jouw LOC?
"Het is belangrijk dat we in de energie- en grondstoffentransitie samen de stap maken van de focus op duurzame energiebronnen naar een duurzaam energie- en productiesysteem. Wij werken hierin samen met de bedrijven in het haven- en industriecomplex. Bedrijven verduurzamen hun proces en daarmee verandert de vraag naar energie in al haar verschijningsvormen. Het verder ontwikkelen van een duidelijk beeld bij het toekomstig energiesysteem en energiemix is voor ons het belangrijkste doel."

Wat vind je zelf belangrijk?
"Dat we in beweging blijven, dat er continu stappen worden gezet waardoor er resultaten worden geboekt, lessen worden opgedaan en momentum kan ontstaan."

Wat zijn voor jullie de belangrijkste uitdagingen?
"De belangrijkste uitdaging voor Stedin is steeds meer kennis en begrip te ontwikkelen over de mogelijke transitie-opties voor bedrijven, processen, huishoudens en mobiliteit en deze variabelen te vertalen naar toekomstige behoeftes in infrastructuur. Uit de verschillende toekomstbeelden kunnen we no-regret opties definiëren zodat we flexibel blijven en op tijd kunnen anticiperen op de vraag."

Heb je het idee dat er voldoende voortgang wordt geboekt?
"Ik ben positief over de voortgang. Er worden op verschillende niveaus in verschillende samenstellingen knelpunten geïdentificeerd, data ontsloten, studies gestart en modellen ontwikkeld. Er gebeurt dus best veel. De kunst is om al deze activiteiten op elkaar af te stemmen en ook resultaten te vertalen naar concrete projecten en beleidsinstrumenten."