Gate Terminal: negen jaar operationeel én ongevalsvrij

Gate Terminal: negen jaar operationeel én ongevalsvrij

In de maandelijkse Mailinqs laten wij bij elke uitgave een ander lid aan het woord over hoe de Coronamaatregelen op de werkvloer worden toegepast, uitdagingen waar bedrijven voor staan en handige tips die leden met elkaar willen delen. Vandaag is het woord aan Wim Groenendijk, managing director bij Gate Terminal en voorzitter van het DeltaPORT Donatiefonds.

Wim Groenendijk_klein.jpg

Nieuwe mijlpaal
Bij de eerste Nederlandse LNG-importterminal zit volgens Groenendijk de veiligheidscultuur in de genen. Dat is al het geval sinds de start in 2011: “Weer een jaar zonder ongevallen. Dat is binnen de LNG-branche niet uniek, hoewel we er natuurlijk wel blij mee zijn. Normaal vieren we dat, maar dit jaar gaat het helaas niet.” De grootste LNG-terminal van Europa paste die benadering voor veiligheid ook toe tijdens de Coronacrisis. De voortvarende aanpak heeft ertoe geleid dat er nog geen besmettingen hebben plaatsgevonden. Groenendijk: “We zijn al heel vroeg begonnen met het nemen van voorzorgsmaatregelen. Eind januari stelden we reisbeperkingen in en sindsdien hebben we de maatregelen verder opgeschroefd. Tot nu toe heeft het geen impact op de continuïteit van de bedrijfsvoering gehad en is 100% van de capaciteit beschikbaar gebleven.” Het delen van best practices binnen het netwerk van Deltalinqs bleek daarbij nuttig. “Gelukkig konden we ook bij andere bedrijven kijken hoe die omgingen met de crisis. Onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ hebben we gekeken hoe Shell bijvoorbeeld gelaatschermen integreerde in de helmen. Dat hebben wij toen van ze overgenomen”, zegt Groenendijk. “Ook doen we nu de shift handovers digitaal en hebben we een aparte ruimte voor truckchauffeurs ingericht. We blijven continu in gesprek met klanten om te kijken hoe we de juiste maatregelen kunnen treffen.”

Vooruitkijken blijft moeilijk
Met de tweede golf in het vooruitzicht blijft het lastig in te schatten wat de toekomst brengt. Thuiswerken is volgens Groenendijk gelukkig snel ingeburgerd geraakt, maar met het toenemend aantal besmettingen neemt de onzekerheid weer toe. “Wat ons allemaal verrast heeft is hoe soepel we zijn overgeschakeld naar (deels) thuiswerken. Dat is wel een blijvertje denk ik. Daarnaast heb ik ook wel gemerkt hoe belangrijk persoonlijk contact is. Komende maanden zal dat een uitdaging blijken want met het toenemend aantal besmettingen zal het niet zomaar beter worden. We hebben draaiboeken klaarliggen voor alle scenario’s. De grootste zorg die we hebben is de testcapaciteit. Dat is iets waarvan wij van de overheid verwachten dat ze die snel op orde krijgen, anders krijgen we problemen met de bemensing”, zegt Groenendijk.

Tip van de maand?
Groenendijk: “De tweede golf geeft reden tot zorg en dat kan emotioneel hard aankomen. Ik zou als tip mee willen geven dat we goed aandacht blijven schenken voor het welzijn van onze medewerkers. We gaan een zware periode tegemoet. Als tweede tip: als je nog geen lid bent van het DeltaPORT Donatiefonds, wordt dan lid!”

Meer informatie over het Deltaport Donatiefonds?
Het DeltaPORT Donatiefonds – het 'burenfonds' voor de haven – heeft jaarlijks ca. € 300.000 besteedbaar voor donaties aan verenigingen, stichtingen en instellingen in en om de Rotterdamse haven. Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam en zeventig bedrijven uit de Rotterdamse haven werken samen in het fonds aan een mooie leefomgeving. Groenendijk over het fonds: “Het DeltaPORT Donatiefonds bestaat dit jaar 50 jaar. Uiteindelijk hebben we dit jaar besloten het geld bedoeld voor de viering van het jubileum te bestemmen voor coronagerelateerde aanvragen. Daar is al goed gebruik van gemaakt. Het geeft een extra reden voor het voortbestaan van zo’n burenfonds. Je bent er om je buren te helpen.” Zie ook: https://www.deltaportdonatiefonds.nl/.