Bas Janssen: ”Het woord intelligent past wel bij de Rotterdamse haven”

Bas Janssen: ”Het woord intelligent past wel bij de Rotterdamse haven”

“We zitten nu vier weken in een intelligente lockdown,” zegt Bas Janssen in zijn videoboodschap, “het woord intelligent past wel bij de Rotterdamse haven, want intelligent acteren dat kunnen we.” De vier weken lockdown heeft er wel toe geleid dat we heel anders werken. Werken vanuit huis, op 1,5 meter afstand en met wat onzekerheden.

Janssen: “Tegelijkertijd is die haven geweldig gaan doordraaien. Want als je terugkijkt op die vier weken, doen we het eigenlijk hartstikke goed. De overslag is goed doorgelopen, de winkels zijn bevoorraad, de medicijnen zijn aangevoerd en de energie is verwerkt om ervoor te zorgen dat we allemaal door kunnen gaan in Nederland. De haven en de processen worden dan ook gelukkig als vitaal gezien en dat zien we heel breed. De beroepen in de haven zijn cruciaal.”

Deltalinqs wil vooral de medewerkers van de bedrijven bedanken voor wat ze hebben laten zien de afgelopen weken. Zij hebben cruciale beroepen en hebben een cruciale rol gespeeld en blijven dat doen. Janssen: “In die komende tijden zullen we moeten laten zien dat we cruciaal en vitaal zijn voor Nederland en voor heel Europa, want er komen nog barre tijden aan in de vorm van een enorme afname van de ladingstromen. Dat gaat grote gevolgen hebben. We gaan zien dat de industrie aan de max van haar capaciteit zit, hetzelfde zien we bij de opslag van droge bulk. Dus we gaan is de verwachting door een diep dal, dat niet alleen de verwachting is in Rotterdam, maar ook in vele andere havens.”

We gaan kijken hoe we dit kunnen overleven met een gezonde bedrijfssector. Met bedrijven die krachtig zijn en kunnen laten zien dat ze best een deuk kunnen hebben. Janssen: “De Rijksoverheid heeft al veel gedaan, maar als de deuk te groot wordt dan zal Deltalinqs een extra beroep doen op de overheden en andere stakeholders.” Dit betekent: partijen verbinden, informatie verschaffen en opkomen voor de bedrijven: niet alleen nu en in de komende maanden, maar ook later dit jaar. Want we verwachten dat deze crisis nog behoorlijk lang doorgaat. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat wij het gaan redden met elkaar, dat Rotterdam uit deze crisis wederom als een winnaar tevoorschijn kan komen. Dat doen vooral de mensen. Human capital is waar het om gaat: gezondheid en economie!”

Bekijk hier de volledige videoboodschap.